Sarajevo
47

Završen 13. SBF: BiH atraktivna turistička destinacija za poslovne lidere iz cijelog svijeta

FENA
Za sami završetak ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Business Foruma, u saradnji sa USAID Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) održan je panel "Perspektive razvoja turizma s posebnim osvrtom na turizam i franšize".

Na panelu koji je moderirala Azra Džigal, voditeljica tima za konkurentnost destinacije, USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia and Herzegovina (Turizam), sudjelovali su Ivana Kolar, CEO, Julius Rose d.o.o., Murat Can Kinay, direktor Franchise Support Hilton, Jasmin Mehić, direktor, ZOI '84, Mehmet Çallıoğlu, glavni izvršni direktor i osnivač, Healing Journey Medical Travel.

Diskutovano je o ključnim perspektivama razvoja turizma u BiH, s posebnim fokusom na zdravstveni turizam i franšize. Panelisti su podijelili svoja iskustva i ideje o tome kako unaprijediti turističku ponudu i privući veći broj posjetilaca.

Ivana Kolar, CEO Julius Rose d.o.o. je istakla da zdravstveni turizam može biti dio rješenja jer privlači posjetitelje tokom cijele godine.

"Potrebno je razviti i infrastrukturu te okupiti sve aktere da rade zajedno, jer nam često nedostaje suradnja na lokalnim destinacijama. Ako želimo napredovati, moramo se ujediniti",  poručila je Kolar.

Murat Can Kinay, direktor Franchise Support Hilton se osvrnuo na važnost franšiza za uspješno poslovanje.

"Franšize Hilton uspijevaju kombinirati globalno prepoznat brend s lokalnom ekspertizom, što doprinosi ekonomskom razvoju, povećava prihode i jača javnu infrastrukturu. Franšize omogućuju vlasnicima da ih prilagode lokalnoj kulturi, što putnici traže", kazao je Kinay.

Direktor ZOI '84 Jasmin Mehić rekao je da je turizam strateška industrija u BiH mada smo tek na početku njenog razvoja.

"Moramo brendirati našu destinaciju kao cjelogodišnju i omogućiti prelaz s poljoprivrede na turizam. Potrebno je potaknuti lokalne poslovne subjekte da se više okrenu turizmu", naveo je  Mehić.

Mehmet Çallıoğlu, glavni izvršni direktor i osnivač Healing Journey Medical Travel govorio je o iskustvima zdravstvenog turizma iz Turske. 

"Da biste se bavili medicinskim turizmom u Turskoj, morate imati licencu od Ministarstva zdravstva i podršku Ministarstva privrede i trgovine. Ključno je pratiti međunarodne procese i pravila, fokusirajući se na cijeli proces od početka do kraja, a ne samo na cijenu i marketing, kako bi zdravstveni turizam bio održiv", rekao je Çallıoğlu.

Nakon panela održana je Investicijska konferencija u turizmu: Predstavljanje projekata i umrežavanje za vlasnike projekata i investitore (powered by USAID). To je bila dobra prilika za vlasnike projekata i investitore da predstave svoje projekte i umreže se s potencijalnim partnerima. Direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH Feđa Begović i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić govorili su o značaju ulaganja u turistički sektor i mogućnostima koje pruža.

Predstavljena je studija 'Ulaganja u turizam u BiH' koju je izradila Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Studija je pružila detaljan pregled potencijala za ulaganje u turistički sektor u BiH naglašavajući ključne oblasti za razvoj.

Direktor ekonomskog odjela USAID/BiH Karl Wurster je rekao da je Sarajevo Business Forum  ključni poslovni i investicijski događaj na zapadnom Balkanu.

"Vlada SAD-a ponosna je na saradnju s BBI Bankom u unapređenju međunarodne konkurentnosti Bosne i Hercegovine i poticanju rasta turizma. Kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma, vrijednosti 20 miliona američkih dolara, cilj nam je unaprijediti ljudski kapital, olakšati pristup finansijama i poboljšati brendiranje destinacija", naveo je Wurster.

Dinamična industrija zdravstvenog turizma, kako je dodao, pruža priliku Bosni i Hercegovini da privuče putnike koji brinu o zdravlju, koristeći termalne vode i ljekovite krajolike.

"Raspravljamo i o važnosti franšizinga za Bosnu i Hercegovinu, kao što je otvaranje hotela Hilton u Sarajevu i Mostaru. Sarajevo Business Forum je platforma za partnerstva, razmjenu ideja i predstavljanje prilika. Pozivamo investitore da istraže potencijal Bosne i Hercegovine i povedu zemlju u održivu turističku budućnost. USAID je posvećen podršci svakog koraka ovog puta", istakao je Wurster.

Sarajevo Business Forum okupio je vodeće svjetske biznismene, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i saradnju. Tokom dva dana foruma, održano je više panela koji su obuhvatili teme kao što su inovacije, investicije, održivi razvoj, regionalna saradnja, digitalna transformacija i turizam.

Prvi radni dan foruma održan je u Parlamentu BiH, s nizom panela posvećenih regionalnim perspektivama na članstvo u EU i investicijama. Drugi radni dan u Swissotelu donio je diskusije o željezničkoj infrastrukturi i digitalnoj transformaciji, a završni dan je bio posvećen razvoju turizma.

Sarajevo Business Forum pokazao je da je Bosna i Hercegovina atraktivna destinacija za investitore i poslovne lidere iz cijelog svijeta. Forum je omogućio umrežavanje, razmjenu ideja i istraživanje novih poslovnih prilika, što je ključno za ekonomski razvoj zemlje i regije. Kroz diskusije i prezentacije, učesnici su dobili uvid u potencijale i izazove različitih sektora, što može dovesti do konkretnih investicijskih projekata i saradnji u budućnosti.

Sarajevo Business Forum još jednom je pokazao zašto predstavlja ključnu platformu za promociju ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine. Kao jedan od najprestižnijih poslovnih događaja u regiji, SBF ima neprocjenjiv uticaj na domaću privredu, pružajući prilike za investicije, umrežavanje i razvoj novih poslovnih inicijativa, saopćio je Press Office Sarajevo Business Foruma.