Nikad Sarajevo nije napadnuto ozbiljnom vojnom silom, osim u dva slučaja. To su brdo "Žuč" i Otes. Žuč je napadnuta svim raspoloživim oružijima i oruđima od haubica,tenkova , minobacača, vbrova iz sela Petrovići i Miljevići, sve osim avijacije. Najžešća bitka koju smo izgubili je svakako napad na Otes, tenkovski artiljerisjski napad sa stotinama hiljada granata i raketa da bi napokon ispod nadvožnjaka u Pejtonu ušao u Otes tenkovski bataljon iz Lukavice.
taj famozni 2. maj proglašen je napadom na predsjedništvo a u stvari su dva kamiona sa oko 30-40 vojnika iz obezbjeđenja krenuli prema 2. vojnoj oblasti da je zaštite jer je jna još bila u gradu. Oko predsjedništva su bile sve kriminalne grupe grada sarajeva od Juke, Bajramovića i sličnih jer u ratu oni prvi promole nos . Nakon 2. maja osim Bajramovića i 2. samostalnog bataljona svi su otvorili kafiće i povukli se iz rata ili kao Topa otišli vani.
Zahvaljući generalu Kukanjcu i njegovom upornom odbijanju da se sve efektive JNA stave pod komandu SDS-a grad nije okupiran iako je to bilo veoma lahko izvesti još u martu i aprilu. Efektive JNA su bile tolike na razini dva korpusa do zuba naoružanih tehnikom i mladom vojskom iz skoro svih dijelova Jugoslavije, osim Slovenije i Hrvatske.
Prikaži sve komentare (267)