Nista covjek nije slagao. Ali ako cemo realno, predsjednistvo treba ukinuti, jer to je jedna beskorisna, obespravljujuca i diskriminatorna institucija bez svrhe. Prvo, ispade da niko u BiH ne zivi osim Bosnjaka-Srba-Hrvata, ostalih kao da nema. Drugo, apsolutno je upitna nadleznost institucije, jer sve sto rade se lako moze prebaciti na vijece ministara. Trece, odluke se donose konsenzusom izmedju tri covjeka koja su maltene uvijek u konfliktu i vecina odluka pada. Samo pare otimaju.
Izbor za predsjednika je tek specijalna prica, jer tu tek nastaju smijurije. Prvo, Srbin koji zivi u FBiH ne moze glasati za predstavnika svog naroda. Drugo, Bosnjaci mogu glasati za Hrvata, Hrvati za Bosnjaka, sto se vec desilo. Trece, ostali nit mogu imati kandidata, nit mogu glasat za Srbina u FBiH, nit za Bosnjaka-Hrvata u RS. Cetvrto, ako ostali glasaju za nekog od ova tri, da li je to onda po Covicu problem jer nije izabran glasovima Hrvatskog naroda? Sve zajedno je cirkus.
@ZmajevoOko Nema tu komsic sta da radi/ne radi. Nadleznost predsjednistva su nekakvi medjunarodni sporazumi i ratifikacija odluka koje izglasa parlamentarna skupstina. Oni mogu samo ici da nesto pricaju na kafu i da se osmjehuju pred kamerama, ali njihov uticaj je ravan 0. Jedino sto ima smisla je da predsjednik moze uticati na clanove svoje stranke iz parlamentarne skupstine. Vijece ministara i premijer su funkcije koje imaju nekog uticaja, predsjednik je samo sminka.
Prikaži sve komentare (320)