Kadar SDA
1.3k

Fikret Prevljak: Mladi su željeli da budem kandidat, fokusirani smo na budućnost Ilidže

B. R.
Fikret Prevljak, kandidat SDA za načelnika Ilidže (Foto: M. O./Klix.ba)
Fikret Prevljak, kandidat SDA za načelnika Ilidže (Foto: M. O./Klix.ba)
Fikret Prevljak, bivši komandant Četvrte viteške motorizovane brigade ARBiH, na predstojećim lokalnim izborima je kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Ilidža. Upravo to je bio povod za razgovor s njim.

Istaknuti je političar SDA, a obnašao je nekoliko značajnih funkcija. Građanima je najprepoznatljiviji po ulozi u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Predstavljen je kao jedan od organizatora odbrane Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nekoliko priznanja među kojima je i "Zlatni ljiljan".

U intervjuu za Klix.ba govorio je o odnosu s aktuelnim načelnikom Ilidže i stranačkim kolegom Senaidom Memićem, dosadašnjem djelovanju SDA na Ilidži, tramvajskoj pruzi od Ilidže do Hrasnice, projektima koje planira ostvariti, zašto bi mladi trebali glasati za njega, da li Ilidža treba biti poseban grad ili dio Grada Sarajeva i potencijalnim negativnim posljedicama afere "Asim" po njega samog.

Bilo je mnogo glasina o izboru kandidata SDA za načelnika Ilidže. Navodno je stranka bila u velikoj dilemi koga kandidovati i spominjano je nekoliko osoba u ovom kontekstu. Da li je tačno da ste vi kandidovani za načelnika, a aktuelni načelnik Senaid Memić predložen za ambasadora Malezije da bi se smirio sukob između vas dvojice tj. unutarstranački sukob?

Jedno su glasine, kao što kažete, a drugo stvarno stanje. Između mene i aktuelnog načelnika Senaida Memića sukob nikada nije postojao. Uvijek smo sarađivali i dogovarali se o svemu što je najbolje za Ilidžu i njene stanovnike. Kao i uvijek, mi ga sada podržavamo u njegovoj kandidaturi za ambasadora u prijateljskoj Maleziji.

Unutar stranke smo vodili razgovore o najboljem prijedlogu za načelnika. Međutim, na zahtjev i insistiranje građana Ilidže, Općinskog odbora SDA Ilidža i posebno mladih, ja sam preuzeo i prihvatio odgovornost da se kandidujem za načelnika Ilidže na Lokalnim izborima 2020.

U javnim istupima vi i vaša stranka obećavati promjene na Ilidži. Da li to znači da niste zadovoljni radom prethodnih vlasti predvođenih strankom iz koje i vi dolazite?

Ilidža je bila razrušena. Period obnove nije bio nimalo lak. Gradili smo Ilidžu sve vrijeme. Ilidža je zbog svojih prirodnih ljepota i sadržaja koje nudi postala veoma atraktivna turistička destincija. Na nama je da nastavimo i dalje, a svaki korak u procesu izgradnje Ilidže treba da bude bolji od prethodnog.

Prevljak: Proces obnove Ilidže nije bio lak (Foto: Facebook Fikret Prevljak)
Prevljak: Proces obnove Ilidže nije bio lak (Foto: Facebook Fikret Prevljak)

Zato je na nama velika odgovornost, da preskočimo ljestvicu koju su visoko postavili prethodni načelnici Općine Ilidža. Naš prioritet bit će rješavanje imovinskopravnih odnosa, nastavak izgradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema, jer postojeće instalacije kapacitetima ne odgovaraju naseljima koja su se proširila.

Pokušat ćemo, zajedno s našim privrednicima, da uposlimo što više mladih, kako bismo zaustavili njihov odlazak iz Bosne i Hercegovine. Također, jedan od ciljeva je da pomognemo u projektima samozapošljavanja, ali i da općina preuzme finansiranje kamatne stope za kupovinu stanova za mlade bračne parove.

Skoro da nije prošla nijedna godina od rata, a da ilidžanska vlast nije obećavala gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. SDA je vladajuća na Ilidži i u Kantonu Sarajevo otkako je rat završio. Zašto ovaj projekt još nije ostvaren? Hoće li se to desiti ako vi budete izabrani za načelnika?

Nismo mi uvijek bili vladajuća stranka u Kantonu Sarajevo i u onim trenucima kada nismo bili na vlasti pravljene su opstrukcije na ovom projektu, čak je i sadašnja "Četvorka" radila opstrukcije.

Kao zastupnici u Skupštini kantona s područja Ilidže, mi smo 2014. godine pokrenuli ovaj projekt i on je u dokumentacijskom smislu bio doveden do kraja. Dolaskom Elmedina Konakovića (op. a. predsjednik Naroda i pravde) za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, ovaj projekt je obustavljen.

Prevljakova posjeta Hrasnici (Foto: Facebook Fikret Prevljak)
Prevljakova posjeta Hrasnici (Foto: Facebook Fikret Prevljak)

I pored opstrukcija, mi smo uspjeli u naporima da se odobre sredstva i dolaskom sadašnje vlade uslijedilo je raspisivanje tendera za ovaj projekt. Dakle, stvoreni su svi potrebni preduslovi za skoru realizaciju, i nikada kao do sada nije bila realnija provedba ovog generacijskog projekta.

Koje projekte planirate ostvariti, a za koje smatrate da su vrlo značajni?

Kao što sam već kazao na početku, Ilidža je naselje koje se stalno gradi i širi, trebamo raditi na proširenju kanalizacione i vodovodne mreže. Izgradnja pruge za Hrasnicu i žičare na Hrasnički stan i Igman.

Ova dva projekta bi otvorila Hrasnicu za turiste, pri čemu bi turisti lakše mogli doći do Hrasničkog stana koji je poznat kao ozonska banja. Osim ovih, naravno, puno je različitih manjih i većih projekata koji se nalaze u našem izbornom programu "Za jaku Ilidžu", a koji je upravno nastao na osnovu potreba građana i vizije razvoja Ilidže kao jedne od najatraktivnijih općina u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U javnosti vas prepoznaju po svojoj ulozi u Armiji RBiH i posljednjem ratu. To je posebno slučaj kod nešto starije generacije ljudi. Od rata je prošlo skoro 25 godina. Zašto bi za vas trebali glasati mladi rođeni u ratu ili poslije rata, koji rat i ne pamte?

Mi najmanje spominjemo rat u našoj kampanji. Fokusirani smo na budućnost Ilidže, da stvorimo bolje uslove života i rada za sve Ilidžance. Kroz moj politički angažman mene su upoznali mladi s Ilidže. Čak su oni i željeli da budem kandidat i često znaju organizovati druženja sa mnom koja su veoma lijepa.

Prevljak: Mladi su željeli da budem kandidat (Foto: Facebook Fikret Prevljak)
Prevljak: Mladi su željeli da budem kandidat (Foto: Facebook Fikret Prevljak)

Istina, upravo oni, generacije koje su odrasle na Ilidži, a koje nisu upamtile našu odbranu i pobjedu u agresiji na našu državu, insistiraju da više govorimo o tome, ponosni na sve ono što su njihovi očevi i majke dali za jedinu nam domovinu - Bosnu i Hercegovinu.

Da li Ilidža treba dobiti status grada kako je govorio načelnik Memić ili treba biti dio Grada Sarajeva kako to misli gradonačelnik Abdulah Skaka?

Ilidža je grad u gradu. Važno je da se i Sarajevo i Ilidža razvijaju i svakim danom postaju sve poželjnije mjesto za život svih građana. Mi smo dio Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine, a Sarajevo je dio nas. Samo zajedno možemo biti i bolji i jači.

Prevljak: Ilidža je grad u gradu (Foto: Facebook Fikret Prevljak)
Prevljak: Ilidža je grad u gradu (Foto: Facebook Fikret Prevljak)

Upravo se u opsadi Sarajeva pokazalo koliko je Ilidža bila važna za odbranu glavnog grada i cijele države. Nemoguće je odvojiti jedno od drugog. Mi smo jedno i tako će ako Bog da i ostati.

Jedna od afera koje su obilježile ovu godinu je afera "Asim" koja se desila prije nego što ćete biti izabrani za predsjednika sarajevske SDA. Strahujete li da ćete zbog ove afere izgubiti glasove dijela svog članstva i simpatizera?

Organi stranke rade svoj posao. Postignuto je jedinstvo unutar stranke. U "aferi" koju spominjete nije učestvovao niko s Ilidže.

Prevljak: Zanima me samo Ilidža (Foto: Facebook Fikret Prevljak)
Prevljak: Zanima me samo Ilidža (Foto: Facebook Fikret Prevljak)

Ovo su lokalni izbori i to nema veze s Ilidžom. Mene u ovom trenutku zanima samo Ilidža, pobjeda na izborima ako Bog da, i kako da je u budućnosti napravimo još jačom. A moji Ilidžanci mene najbolje poznaju, jer sam s njima proveo cijeli život.