Zanimljiv poslovni brak
4

Volkswagen AG i Ford Motor Company se udružuju u alijansu

E. Z.
Volkswagen AG i Ford Motor Company najavili su prve formalne sporazume za formiranje alijanse koja će pomoći matičnim kompanijama da povećaju konkurentnost i bolje opslužuju kupce u ovom dobu brzih promjena u industriji.

Direktor Volkswagena, dr. Herbert Diess i izvršni direktor Forda Jim Hackett, potvrdili su da kompanije namjeravaju razviti privredna vozila, tačnije kombije i srednje velike pick-up kamionete za globalna tržišta već od 2022. godine. Ova alijansa će postići značajne razmjere i efikasnost, te će omogućiti objema kompanijama da dijele ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite mogućnosti i tehnologije.

Volkswagen i Ford procjenjuju da će komercijalna saradnja u razvoju ovih vozila donijeti poboljšane godišnje operativne rezultate prije oporezivanja već od 2023. godine.

Pored ovoga Volkswagen i Ford potpisali su memorandum istraživanju mogućnosti saradnje na razvoju autonomnih vozila, usluga mobilnosti i električnih vozila. Obje kompanije su potvrdile da su otvorene za razmatranje dodatnih zajedničkih programa razvoja vozila u budućnosti.

"Sa vremenom će ovaj savez pomoći objema kompanijama da stvore dodatnu vrijednost i udovolje potrebama naših kupaca i društva", rekao je Hackett. "To će ne samo da će značajno poboljšati efikasnost i pomoći objema kompanijama da poboljšaju svoje rezultate, već će nam pružiti i priliku da sarađujemo u oblikovanju naredne ere mobilnosti.“

Diess je dodao: "Volkswagen i Ford će iskoristiti naše kolektivne resurse, inovacijske mogućnosti i komplementarne pozicije na tržištu kako bi još bolje opslužili milione kupaca širom svijeta. U isto vrijeme, savez će biti kamen temeljac našeg nastojanja da unaprijedimo konkurentnost.“

Ford i Volkswagen imaju veoma uspješne i važne privredne modele širom svijeta, gdje se posebno ističu Ford Transit i Ranger kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.

Ukupna količina prodanih lakih komercijalnih vozila ove dvije kompanije od 2018. godine iznosila je oko 1,2 miliona primjeraka na globalnom nivou, pa bi ova industrijska saradnja lako mogla imati predznak najveće po samom obimu proizvodnje.

Kroz alijansu, Ford će konstruirati i proizvoditi srednje velike pick-up kamionete za obje kompanije za koje se očekuje da će na tržište stići već 2022. godine. Za obje kompanije Ford namjerava konstruirati i proizvoditi veće komercijalne kombije za evropske kupce, dok Volkswagen namjerava razviti i proizvoditi manji gradski kombi.