WTO
0

Zemlje u razvoju čekaju američku ponudu

FENA
Zemlje u razvoju čekuju da SAD, kao predvodnik grupe razvijenih zemalja, objavi smanjenje taksi na poljoprivredne proizvode, kako bi mogle da usaglase svoj stav u vezi s ostalm ključnim temama na samitu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji je u ponedjeljak počeo u Ženevi.

"Očekujemo konkretnu ponudu, koja još ne stiže, a SAD smatramo najuticajnijim u toj sferi", izjavila je Reutersu ministrica trgovine Indonezije Mari Pangestu.

Indonezija je član grupe G-33 u koju spadaju zemlje u razvoju koje su se založile da SAD umanji takse na uvoz poljoprivrednih proizvoda jer visoki nameti, kako navode, znatno udaljuju njihove proizvođače hrane sa svjetskog tržišta.

Pangestu, koja je po struci ekonomista, naglašava da uvećane takse na uvoz hrane u razvijene zemlje predstavljaju jedan od nekoliko razloga "krize hrane", jer se na taj način stvaraju vještački dispariteti u cjenama koji demorališu poljoprivrednike ne samo u proizvodnji hrane nego i u investiranju u nju, što sve skupa ima za posljedicu smanjenje ponude hrane na globalnom nivou.

Poseban mehanizam zaštite omogućio bi razvijenima da po potrebi suspenduju umanjenje tarifa kako bi svoje proizvođače zaštitili od iznenadnih uvoznih talasa ili velikih sniženja cijena. Takav program Pangestu je ocijenila kao dobar, ali je istakla da se uz to može dodati da se neki proizvodi mogu u potpunosti izuzeti iz smanjenja tarifa.