Svetlana Cenić
0

"Zbog privatizacije postat ćemo sluge u vlastitoj državi"

FENA
U organizaciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine i Fonda otvoreno društvo BiH, u Sarajevu se danas održava konferencija o privatizaciji čiji je osnovni cilj evaluacija dosadašnjeg procesa privatizacije u oba bh. entiteta.

Prethodne analize Transparency Internationala pokazale su da proces privatizacije do sada nije ispunio očekivanja kako po tempu, tako i po očekivanim efektima na domaću ekonomiju.

Upravo zbog tih brojnih faktora koji utiču na ovaj proces, cilj današnjeg skupa je, kako je naglasio na konferenciji za novinare Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala, da se prouče iskustva iz različitih sektora i regiona, da bi se pronašla rješenja i izbjeglo ponavljanje grešaka iz prethodnog perioda.

  • Rezultati o privatizaciji su daleko od dobrih. Netransparentnost, kršenje zakona i korupcija su termini koji mogu opisati taj proces, a ponekad se otvoreno priznavalo da se radi i o političkoj privatizaciji od vlasti - rekao je Blagovčanin.

Svetlana Cenić, članica odbora direktora Transparency Internationala ocijenila je da je privatizacija u BiH provedena prema 13 zakona putem 13 agencija, što je dalo prostor za razne malverzacije.

-U ovom procesu BiH je do sada bila kao poligon za eksperiment. Kod nas se do sada gotovo pa telefonom nešto može privatizirati i zbog toga mislim da bismo mogli postati sluge u vlastitoj državi - rekla je Cenić.

Konferencija je okupila predstavnike različitih institucija, počevši od vladinih, uključujući ministarstva iz Federacije BiH i Republike Srpske, kao i kantonalnih vlada i agencija za privatizaciju, pa do predstavnika tržišta kapitala te javnih institucija (agencije za privatizaciju, fondovi, Investiciono-razvojna banka RS-a).