Zajednički projekat
62

Završen most na Savi na granici s Hrvatskom, sada se čeka da BiH izgradi 300 metara puta

N. V.
Foto: Ivica Galović / Pixsell
Foto: Ivica Galović / Pixsell
Međudržavni most koji se nalazi na Savi kod Svilaja je potpuno završen, no da bi saobraćaj bio pušten Bosna i Hercegovina mora da završi radove na svojoj dionici od mosta do graničnog prijelaza.

Ovaj most je prošao tehnički pregled i sada čeka upotrebnu dozvolu. Hrvatska je završila svoj dio posla no da bi most bilo moguće koristiti svoj dio posla mora da završi i Bosna i Hercegovina.

Autoceste FBiH treba da završe dionicu dugačku 300 metara do graničnog prijelaza, nakon toga bi most bio u funkciji.

Bosna i Hercegovina mora izgraditi i granični prijelaz Svilaj čija gradnja jeste počela, u maju ove godine, a rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana.

Most je dugačak 660 metara i širok 29 metara, a sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozne trake, prenosi Večernji list.

Vrijednost izvedenih radova je više od 44 miliona KM, odnosno 171,8 miliona kuna, a finansijski udio država u projektu je 50-50 posto.

Ovaj projekat će omogućiti rasterećenje graničnog prijelaza Bosanski Brod kao i funkcionalnosr koridora Vc i bolju saobraćajnu povezanost između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.