Sergej Lavrov
0

Zajednički ekonomski prostor Rusije, EU-a i SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zajednički ekonomski prostor Rusije, Evropske unije i Sjedinjenih Država nije virtualni projekt i na njegovom ostvarenju se može raditi, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom susreta s predstavnicima Udruženja evropskog biznisa.

On je podsjetio da SAD i EU razmatraju mogućnost uspostave zajedničkoga ekonomskog prostora i dodao da Rusija "pozdravlja i ideju formiranja zajedničkog prostora Rusija - EU".

"Zajednički ekonomski prostor triju učesnika također nije virtualni projekt i na njemu se može raditi", dodao je ruski ministar.

Lavrov je naglasio da formiranje dvostranoga ekonomskog prostora "ne treba ići na štetu trećeg učesnika", prenijela je agencija Prajm-Tass.

Moskva bi, kazao je, "željela vidjeti trostrano partnerstvo u obliku 'istostraničnog trokuta', gdje se saradnja ostvaruje na uzajamno korisnoj i ravnopravnoj osnovi".

On je rekao i kako je uvjeren da bi osnivanje ravnopravnog partnerstva Rusije, EU-a i SAD-a odgovaralo općim interesima.

Govoreći o želji Rusije da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Lavrov je kazao da Rusija neće težiti da postane član WTO-a po svaku cijenu i da će prihvatiti samo varijantu koja podrazumijeva standardne uvjete, pri čemu je kvalitet priključenja važniji od rokova.

"Priključenje Rusije WTO-u ostaje jedan od prioriteta ruske vanjske politike. U razdoblju krize bolje je biti izvan okvira WTO-a, ali mi gledamo u budućnost, svjesni smo svoje odgovornosti i otuda i naša principijelna pozicija", rekao je Lavrov.