biznis
0

Zabrinutost zbog dužničke krize potisnula akcije i euro

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrijednosti eura i akcija na svjetskim tržištima u srijedu su bile u padu uslijed zabrinutosti zbog dužničke krize pojedinih članica Evropske unije i mogućih iznenađujućih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Val optimizma investitora u novoj godini brzo je splasnuo i zamijenjen je prodajama radi stjecanja profita, prenosi Reuters.

Cijene sirovina također slabe, drugi dan uzastopno, što ima negativan utjecaj na svjetske akcije koje su prethodnih dana bile u porastu. Uz to su se cijene nafte koje su se do samo prije nekoliko dana, kako je izgledalo, kretale ka granici od 100 dolara za barel u srijedu na tržištu u Londonu povukle ispod 89 dolara.

Usprkos tome, sirovine i akcije se, ipak, i dalje ugovaraju oko višegodišnjih maksimuma. Svjetske akcije, mjerene indeksom MSCI, bile su u srijedu u padu 0,5 posto, mada i dalje samo nešto ispod maksimuma, zabilježenih u trećem kvartalu 2008.

Evropski FTSEurofirst 300 je snižen jedan posto, a japanski Nikkei je zaključen blizu 0,2 posto u padu nakon što je u utorak dosegnuo najvišu zaključnu vrijednost za sedam i pol mjeseci.

Investitori očekuju objavljivanje podataka s američkog tržišta rada u petak koji bi trebalo da potvrde da se ta najveća svjetska ekonomija oporavlja, što je bio ključni faktor koji je stajao iza nedavnog jačanja dionica.

"Povećanje zapošljavanja je jedan od glavnih odlučujućih faktora za tržišta dionica u ovoj godini, zbog čega su investitori postali oprezni pred objavljivanje tih pokazatelja. Budu li podaci o zapošljavanju povoljni, može doći do daljnjeg jačanja tržišta", ukazao je tržišni strateg u tvrtki IG Index David Jones.

Na valutnim berzama dolar je snosio dio krivnje za slabljenje cijena sirovina jer je na otvaranju tržišta bio u porastu, potaknut nadom u oporavak američke ekonomije. Indeks dolara, koji je mjerilo vrijednosti "zelene novčanice" prema košari glavnih valuta, ojačao je 0,4 posto, na 79,75 bodova.

Euro je oslabio 0,6 posto, na 1,3212 dolara, uslijed zabrinutosti brokera zbog povećanog prinosa koji je morao platiti Portugal na svojoj aukciji vladinih obveznica i vijesti da će Evropska unija insistirati na tome da kreditori ubuduće prihvate dio tereta dugova posrnulih banaka u tome bloku.