biznis
0

Zabrinutost predsjednika Feda oslabila dolar

FENA
Ben Bernanke
Ben Bernanke
Zabrinutosti predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u pogledu situacije na američkom tržištu nekretnina spriječile su protekle sedmice na deviznim tržištima veće kupovine američke valute, dok je podatak o rastu njemačkog poslovnog povjerenja podržavao tečaj eura u očekivanju da će Evropska središnja banka podići kamatne stope.

U takvim uvjetima tečaj eura prema dolaru ojačao je 0,6 posto, na 1,3354 dolara. Poskupjela je i britanska funta, i to 0,4 posto, na 1,968 dolara. Švicarski franak istodobno je dobio 0,3 posto na vrijednosti, pa dolar stoji 1,2154 franaka. Japanski jen poskupio je 0,16 posto, zaključivši trgovanje u petak na 117,8 jena za dolar.

Bernanke je u govoru pred odborom američkog Kongresa priznao da stanje na američkom tržištu nekretnina predstavlja rizik za američko gospodarstvo. Ipak, ukazao je i na inflatorne pritiske, što su tržišta protumačila kao poruku da Fed još nije spreman snižavati ključne kamatne stope u SAD-u.

Čak ni revidirani podatak o rastu američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2006., od 2,5 posto, u odnosu na prvobitno prognoziranih 2,2 posto nije potaknuo značajnije kupovine američke valute.

Bernankeov govor ali i blagi oporavak cijena na tržištima dionica osokolili su ulagače koji su ponovno počeli uzimati zajmove u valutama s niskim prinosima, poput jena, kako bi finansirali kupovinu onih s višim prinosima poput eura, ali i novozelandskog dolara.

"Okruženje je povoljno za vezanu trgovinu jenom. Tržište je temeljito pretreslo Bernankeove izjave a azijska i evropska tržišta dionica bilježe rast cijena", primjećuje Kamal Sharma iz Bank of America.

Njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja porastao je u martu na 107,7 bodova u odnosu na 107 bodova zabilježenih u februaru. Analitičari su očekivali njegov pad na 106,5 bodova. Taj je podatak opravdao namjeru ECB-a da u ovoj godini ponovno podigne ključne kamatne stope u eurozoni, na ukupno četiri posto.

Član upravnog vijeća ECB-a Nicholas Garganas izjavio je da inflatorni pritisci i dalje jačaju te da će ECB po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere. "Rast Ifo indeksa dodatno podržava spekulacije o jačanju eura", zaključio je Niels From iz Dresdner Kleinworta.

Najveći dobitnik među valutama je bio kanadski dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu prema američkom imenjaku u protekla tri mjeseca od 1,1529 kanadskih za američki dolar nakon izbornog poraza separatista u Quebecu, koji ih je potisnuo na treće mjesto po političkom utjecaju.

Među ostalim valutama isticao se i novozelandski dolar koji je ojačao prema jenu čak jedan posto, pa se njime trgovalo po 83,76 jena. Novi Zeland inače bilježi najvišu razinu ključnih kamatnih stopa u svijetu od čak 7,5 posto u odnosu na odgovarajuću vrijednost u Japanu od svega 0,5 posto.