Radnici traže plaće i regres
0

Za 7. februar najavljen štrajk u "Željeznicama RS-a"

FENA
Zaposleni u "Željeznicama Republike Srpske" stupit će u štrajk 7. februara, uz zahtjev za isplatu nepune četiri plaće iz 2010. godine, regresa za prethodne dvije godine i drugih dugovanja prema radnicima u ukupnom iznosu oko 21 milion KM.

Predstavnici svih šest sindikata "Željeznica RS-a" podržali su odluku o štrajku oko 3.600 uposlenika ovog preduzeća.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin ukazao je da su na tešku situaciju u ovom preduzeću prethodno upozorili Vladu RS-a, Narodnu skupštinu i resorno ministarstvo. Međutim, nisu naišli na razumijevanje.

“Oni su se na sve oglušili i donijeli odluku o umanjenju granta za 'Željeznice', tako da je situacija dovedena do toga da 'Željeznice' na ovakav način ne mogu da opstanu. Radnici su se na ovaj korak odlučili zbog navedenih dugovanja i ovaj put smo odlučni da istrajemo”, saopćio je Marin u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio je da će biti ispoštovan minimum procesa rada, što znači da će neki vozovi saobraćati tokom prvih dana štrajka, ali da će radnici, ako poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve, potpuno blokirati željeznički saobraćaj.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila "Željeznica RS" Nikola Zrnić rekao je da su radionice u tom preduzeću dovedene do kolapsa i da su uvjeti rada neizdrživi.

I član Glavnog odbora Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila "Željeznica RS" Goran Čamdžić i predsjednik Samostalnog sindikata radnika infrastrukture "Željeznica RS" u Banjoj Luci Stojan Kela potvrdili su da radnici više ne mogu trpjeti sadašnju situaciju u kojoj primaju 70 posto plaće koja iznosi oko 450 KM.

Sindikalci “Željeznica RS” pozvali su nadležne na dogovor da bi ovo preduzeće izašlo iz sadašnje teške situacije.

Posjećanja radi, ukupan gubitak iz prethodnih godina “Željeznica RS” iznosi čak 159,6 miliona maraka, što je samo 74 miliona manje od ukupnog kapitala preduzeća.

Za samo devet mjeseci prošle godine “Željeznice RS” su napravile novi gubitak od 11,5 miliona maraka.

Prema posljednjem finansijskom izvještaju za 3. kvartal 2010. godine, “Željeznicama” imaju oko 70 miliona maraka dugoročnih kredita.

Poslovni prihodi za prva tri kvartala ove godine iznosili su 53 miliona KM, dok su u istom periodu rashodi bili 63 miliona maraka.

“Željeznice” radnicima duguju 21,4 miliona KM, dobavljačima više od 15 miliona maraka, a ukupne kratkoročne obaveze iznose 62,4 miliona maraka.

Budžetom RS-a za 2011. subvencije “Željeznicima” će iznositi 25, umjesto 32 miliona KM koliko su dobili prošle godine.