biznis
0

Vujičić: Stanje u bh. industriji informatičkih i komunikacijskih tehnologija loše

FENA
Iako industrija informatičkih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH posljednjih godina doživljava razvoj, stanje u toj oblasti gotovo pa je neuređeno, a prioritet je da se formira agencija za informaciono društvo i donese zakon o formiranju te agencije.

Ovo je istaknuo danas u Sarajevu predsjednik Udruženja za informatičke tehnologije BiH – BAIT Brano Vujičić na radionici upriličenoj za novinare pod nazivom “Razvoj informacionog društva u BiH – propuštene prilike”.

"Nedostaje i adekvatna zakonska regulativa koja se tiče informaciono-komunikacijskih tehnologija, a već donesene zakone trebalo bi dosljednije primjenjivati, a neke i doraditi", kazao je Vujičić.

On je istaknuo da bi država više trebala poraditi na promociji domaće IKT industrije, jer u toj industriji ima kompanija koje većinu svojih poslova već obavljaju u inozemstvu.

Ocijenio je vrlo lošom i saradnju domaće IKT industrije s akademskom zajednicom, istaknuvši da je ta saradnja nešto što je ključ uspjeha za IKT industriju.

Vujičić je naglasio da se iz izvještaja UNDP-a za 2003./2004. može vidjeti da je tada u BiH postojalo nešto više od 200 kompanija iz te oblasti, a da ih je u protekloj godini evidentirano oko 2.000, od kojih je najmanje 500 vrlo aktivno.