Igor Gavran
0

"Vlasti u 2011. moraju kreirati povoljnije poslovno okruženje"

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
"Pored korištenja svih raspoloživih domaćih i međunarodnih izvora sredstava na najbolji način, što znači u interesu privrede i podrške njenom radu i razvoju, ključni zadatak nadležnih vlasti u 2011. morao bi biti kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja", kazao je projekt menadžer za makroekonomski sistem u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran.

Gavran je istakao da su generalno trendovi pozitivni kad je u pitanju bh. izvoz i da je realno očekivati nastavak takvog trenda.

"Međutim, ukoliko ne bude nikakvih poboljšanja uslova poslovanja u BiH, novih ulaganja i bilo kakvih suštinskih promjena, onda će taj trend ubrzo početi da slabi i usporava, odnosno da većina vodećih izvoznika dostiže pune kapacitete, a novih izvoznih kompanija koje bi mogle da 'preuzmu' visoke stope rasta nemamo", dodao je Gavran.

Iako je stanje bh. ekonomije u cjelini teško i daleko ispod naših potreba i mogućnosti, u prošloj godini su pozitivni nagovještaji pretvoreni u uzlazni trend i ekspanziju izvoza u više sektora. Međutim, za puni oporavak nije dovoljno samo dostizanje ranijih nivoa proizvodnje i izvoza, jer su posljedice recesije, prije svega efekti na zaposlenost i životni standard, teške i dugotrajne te je za njihovo anuliranje potrebno mnogo više vremena i sredstava.

"Sama privreda ne može riješiti sve akumulirane probleme, te je odlučno i dugoročno djelovanje vlasti neophodno", kazao je Gavran.

Što se tiče uvoza, prema njegovim riječima, realno je očekivati nastavak trenda povećavanja uvoza, što ukoliko se ne „zaustavi", znači dalje usporavanje trenda smanjenja deficita i povećanja pokrivenosti uvoza izvozom.

Naophodna poboljšanja, napomenuo je Gavran, mnogo lakše će se ostvariti ukoliko se konačno realizuju zaostale obaveze iz Evropskog partnerstva, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, drugih međunarodnih ugovora , tzv. giljotine propisa, zaključaka ekonomsko-socijalnih vijeća, preporuka poslovne zajednice i drugo.

"Zavaravanje da povećanje izvoza i smanjenje deficita, te oporavak i ekspanzija pojedinih kompanija mogu sami riještiti sve probleme, opasna su iluzija koja može ugroziti i sve što je dosad pozitivno ostvareno", kazao je Gavran.