biznis
0

Vanjskotrgovinska razmjena BiH teži Evropskoj uniji

FENA
Vanjskotrgovinska razmjena BiH sve više se preusmjerava na robni promet sa zemljama Evropske unije.

Ekonomske analize Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da se 63,8 posto od ukupnog uvoza odnosi na pet zemlja (Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku , SCG i Italiju), dok je u izvozu taj postotak 71,1 posto.

U odnosu na prethodne godine sve je izraženiji trend usmjeravanja izvoza u EU, zemlje okruženja što pokazuju stope rasta.

  • Do značajnog porasta u uvozu došlo je iz Slovenije (25,8 posto) sa 378 miliona KM prošle godine na 475 miliona ove godine, kada se posmatra period prvih pet mjeseci, kaže potpredsjednik VTK BiH Petar Milanović.

Komentarišući ostvarenu vanjskotrgovinsku razmjenu u tom periodu, on je naglasio da je izvoz BiH rastao u sve ove zemlje.

Porast izvoza visok je u Njemačku 61 posto, Italiju 55 posto, Sloveniju 68 posto, pri čemu treba uzeti u obzir da je došlo do metodoloških promjena u praćenju lohn poslova što se naročito odnosi na tekstilnu industriju. U Sloveniju je povećan izvoz i drugih proizvoda, kao i električne energije. Pokrivenost uvoza izvozom sa ovim zemljama se također značajno povećava.

Što se tiče uvoza i izvoza po entitetima, Federacija BiH je samo sa SCG imala vanjskotrgovinski suficit iznad 30 miliona KM i ima visoku pokrivenost 128,50 posto. Izvezla je 139 miliona, a uvezla 108 miliona KM. Sa svim drugim zemljama FBiH ima vanjskotrgovinski deficit.

U nekoliko posljednjih godina znatno bolje ekonomske pokazatelje izvoza ima RS, nego FBiH.

Pri tome treba imati u vidu, napominje Milanović, da se pokrivenost uvoza izvozom realno može posmatrati samo na nivou BiH i nije objektivno da je pokrivenost uvoza izvozom u RS izuzetno velika s obzirom da je došlo do seljenja uvoza mnogih roba preko FBiH.