biznis
0

Usporene vodeće svjetske ekonomije

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svi vodeći pokazatelji upućuju na usporavanje vodećih svjetskih ekonomija, objavila je danas u redovnom izvještaju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najavljujući i da će tržišta i vlade imati problema s finansiranjem u 2012.

Ukupni indeksi vodećih pokazatelja, kreirani kako bi reagovali na prve naznake promjena u ekonomskim trendovima, "ukazuju na usporavanje ekonomskih aktivnosti u svim većim ekonomijama, ali uz određene varijacije" u pojedinim zemljama, stoji u OECD-ovom redovnom mjesečnom izvještaju za decembar.

   Tako pokazatelji za Sjedinjene Države, Kinu i Kanadu i dalje ukazuju na usporavanje ekonomskih aktivnosti u dugoročnoj perspektivi, uz tek neznatni pad u odnosu na prošli mjesec", izvijestili su iz OECD-a. Pokazatelji za Japan i Rusiju ukazuju na ekonomske aktivnosti iznad dugoročnih trendova, pri čemu bi Rusija trebalo da bilježi tek neznato usporavanje, dok bi u Japanu aktivnosti trebalo da budu nešto snažnije.

   Pokazatelji za 17-članu eurozonu u cjelini, te za Francusku, Njemačku, Italiju, Veliku Britaniju, Indiju i Brazil posebno, i dalje snažno ukazuju na pad ekonomskih aktivnosti ispod dugoročnog trenda, dodaje se u izvještaju. Londonski dnevnik Financial Times saopštio je da će OECD u izvještaju koji će objaviti ovog mjeseca konstatovati da će tržišta i vlade u idućoj godini imati problema s finansiranjem s obzirom na ekstremnu neizvjesnost oko raspleta u evrozoni i stanja u svjetskoj ekonomiji.

   Finansijski stresovi vjerovatno će se nastaviti, pri čemu će nepredvidivost tržišta ugroziti stabilnost mnogih vlada koje moraju da refinansiraju dug, procjenjuju u OECD-u. Prema pisanju FT-a, OECD očekuje da će se vlade članica OECD-a u ovoj godini morati zadužiti za ukupno 10.400 milijardi dolara bruto, a u idućoj godini taj bi iznos trebalo da poraste na 10.500 milijardi dolara, što je čak 1.000 milijardi više nego u 2007. i gotovo dvostruko više nego u 2005.