biznis
0

Uspješno okončano preuzimanje Plive; isplata 14 milijardi kuna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Postupak Barrovog preuzimanja Plive uspješno je okončan današnjom preknjižbom pohranjenih dionica s računa investitora, koji su prihvatili ponudu za preuzimanje na račun Barra, uz istovremenu isplatu kupovnine i troškova ovjere potpisa dioničarima, priopćila je hrvatska Središnja depozitarna agencija (SDA).

Sukladno zakonskim obvezama, Plivinim dioničarima dostavljeno je više desetaka hiljada obavijesti te im je na kraju postupka isplaćen iznos od blizu 14 milijardi kuna, ističu iz hrvatske Središnje depozitarne agencije.

Iz SDA-a napominju da su sada slijedi knjiženje tih sredstava na račune dioničara, unutar poslovnih banaka. Do kraja dana, kažu u SDA-u, očekuje se da će sva isplaćena sredstva 'sjesti' na račune koje dioničari imaju kod poslovnih banaka.

Iz SDA ističu kako je taj zahtjevan proces uspješno obavljen u suradnji svih institucija koje su u njemu sudjelovale: Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske narodne banke, predstavnika i partnera Barra, Pliva i Središnje depozitarne agencije.

Podsjeća se da je za tržište kapitala u Republici Hrvatskoj, postupak preuzimanja Plive najveća dosadašnja korporativna akcija preuzimanja, te da je i za SDA to bio jedan od najzahtjevnijih poslova.

Završetku procesa su prethodile opsežne organizacijske pripreme, a zbog važnosti i veličine novčane transakcije na dan isplate promijenjen je dnevni raspored Sistema prijeboja i namire, kao i Hrvatskog sistema velikih plaćanja. Izrađene su i unaprijed testirane, razne opcije isplate u ovisnosti od vremena uplate obračunate obveze preuzimatelja, odnosno Barra, dodaje se.

Kompanija Barr, po završetku preuzimanja, ima oko 92 posto Plivinih dionica.

Pliva postaje dio Barr grupe i, prema najavama iz Barra, bit će centar evropskog poslovanja grupe.

Iz Barra je također najavljeno, da će Pliva zadržati ime i svoje robne marke, te da će je i dalje voditi Uprava na čelu sa Željkom Čovićem.

Barr je Plivinim dioničarima koji su prihvatili njegovu ponudu, isplatio 820 kuna po dionici. Barrova akvizicija Plive, najveće je američko ulaganje u Hrvatsku i regiju.

Spajanjem Barra i Plive nastaje treća najveća globalna farmaceutska kompanija prema veličini ukupnih prihoda, koji bi, kako se predviđa, trebali iznositi 2,4 milijarde dolara godišnje.