biznis
0

Upoznavanje i priprema ekonomije BiH za primjenu CEFTA sporazuma

FENA
Serija seminara o CEFTA sporazumu koju zajednički organiziraju i provode Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavljena je danas seminarom u Sarajevu.

Osim u Sarajevu dosada su održana četiri seminara - u Doboju, Tuzli, Zenici te Mostaru.

Tokom ovih seminara obrađuju se teme globalizacije svjetske privrede i liberalizacije međunarodne trgovine, osnovna polazišta Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA-e), razlike i prednosti CEFTA-e u odnosu na prethodno potpisivane bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini, te značaj CEFTA sporazuma za gospodarstvo Bosne i Hercegovine u cjelini.

Osim predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH, predavači na seminarima su predstavnici akademske zajednice, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji su bili članovi pregovaračkog tima BiH i stručnjaci koji se aktivno bave ovim pitanjima, a u organizaciji seminara sudjeluju privredne komore Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko, te kantonalne i regionalne komore.

S obzirom na to da se u javnosti osjeti nedoumica u vezi s početkom primjene CEFTA-e, predavači su na dosadašnjim skupovima pojasnili da će primjena ovog sporazuma početi nakon 30 dana od dostave Odluke o usvajanju posljednje zemlje - potpisnice, a trenutno je kompletnu proceduru usvajanja sporazuma okončala samo Crna Gora.

Kako navode iz VTKBiH, što se tiče BiH sporazum je u parlamentarnoj proceduri i nije poznato kad se može očekivati uspješan završetak ovog procesa.

Vijeće ministara BiH u ponedjeljak je utvrdilo prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006.) i uputilo ga u daljnji postupak ratifikacije.