Kriza zbog pandemije
0

United Airlines će ipak otpustiti 16.370 radnika umjesto planiranih 36.000

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
United Airlines najavio je da će naredni mjesec otpustiti 16.370 zaposlenih, mada je planirano da taj broj bude dosta veći, a razlog je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.
Broj je znatno manji od 36.000 na koje je kompanija upozorila prvenstveno da bi se mogli suočiti s neplaćenim odsustvom zbog krize uzrokovane koronavirusom, piše CBS News.

Američke aviokompanije su u martu dobile 25 milijardi dolara pomoći za pokriće platnih spiskova i zaštitu radnih mjesta do septembra. Smanjivanje radnih mjesta trebalo bi se desiti između 1. oktobra i 30. novembra.

"Važno je napomenuti da se naši brojevi zasnivaju na trenutnoj potražnji putovanja i predviđenom rasporedu letenja", rekao je United.

Kako novac nestaje bez povratka putovanja, aviokompanije i sindikati lobirali su za dodatnih 25 milijardi dolara, ali se razgovori odugovlače, jer u Kongresu ne dolazi do dogovora o širem paketu pomoći zbog koronavirusa.

Većina zaposlenih u sindikatima u avioindustriji kojima se ukidaju poslovi imali bi prava zapošljavanja, dok menadžeri i administrativno osoblje ne bi.

United je godinu započeo sa 96.000 zaposlenih, od kojih su 84 posto predstavljali sindikati. Prijevoznik je odbio navesti koliko će biti manji kada prođu rezovi.

Iz American Airlinesa su kazali da će otpustiti 19.000 radnika počevši od oktobra, a Delta je upozorila da bi otkaz moglo dobiti gotovo 2.000 pilota.