biznis
0

Ubiparip: Nova elektrana u Gacku visokoprofitabilan posao

FENA
Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Rajko Ubiparip izjavio je danas da je ulazak češke elektroprivrede "Čez", u Rudnik i Teremoelektranu "Gacko" veoma profitabilan projekt, čijom realizacijom RS dobija novih 300 gigavat-sati električne energije, a bit će značajno i zapošljavanje novih radnika tokom izgradnje nove termoelektrane.

Ubiparip je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da će prije izgradnje nove termoelektrane, pored studije izvodljivosti biti izrađena i ekološka studija, te da će biti zaštićena životna sredina, prvenstveno grđana Gacka i cijele istočne Hercegovine.

Šef pravne službe Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Nenad Radović izjavio je da svi akcionari tog preduzeća i dalje ostaju akcionari u Gacku, dok novoformirano preduzeće "Nove elektrane RS-a" (NERS) je društvo s ograničenom odgovornošću i nema akcije već udjele.

On tvrdi da u ugovoru nema klauzule da će akcije akcionara RiTE "Gacko" biti prodate "Čezu" po procijenjenoj cijeni.

NERS će povećati kapital ulogom "Čeza" koji unosi novac u vrijednosti 51 posto novog preduzeć i zaduživanjem putem kredita trebalo bi da dođe do revitalizacije RiTE "Gacko", izgradnje drugog bloka termoelektarne i novog kopa.

Na pitanje zašto je procjenu kapitala RiTE "Gacko" vršio "Dilojt" iz Praga, Radović je kazao da je bilo svejedno koja će od četiri renomirane svjetske kuće vršiti procjenu, te da je to učinio "Dilojt" iz beogradskog ureda.

On tvrdi da će koncesiono pravo na korištenje 250 miliona tona uglja imati RiTE "Gacko", te da je to procijenjeno na 19 miliona eura, ali će i NERS dalje plaćati državi koncesionu naknadu.