Pohvale turskoj kompaniji
0

U Suhodolu se buši pet metara tunela dnevno

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić obišao je danas sa predstavnicima JP Autoceste FBiH gradilište na autocesti Koridora 5C, poddionicu Suhodol - Tarčin.

Radovi na ovoj dionici počeli su 8. juna i odlično napreduju. Koštat će nešto više od 115 miliona eura, a rok za završetak je 28 mjeseci. Izvođači radova su turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. i Euroasfalt d.o.o. Sarajevo.

"Svakodnevno prolazim ovuda na putu do posla te znam da se i sa ceste može vidjeti kako se radovi tu odvijaju. Danas sam došao da se informišem o poslovima koji se tu vode i veoma sam zadovoljan onim što sam čuo i što vidim. Naš turski partner se pokazao u odličnom svjetlu, došli su sa novom mehanizacijom i ozbiljno su pristupili poslu. Također, i naše domaće firme koje su angažovane ovdje daju sve od sebe i odlično sarađuju sa turskom kompanijom", rekao je Nikšić.

Inače, osim Euroasfalta, koji je zajedno sa turskom kompanijom dobio posao na ovoj dionici, tu je angažovano još nekoliko domaćih firmi koje rade kao podizvođači.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić je istakao kako su 17. septembra počeli radovi i na drugoj poddionici Suhodol - Lepenica (5.500 metara) prema Vlakovu, gdje je izvođač također turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Rok za završetak ovih radova je 20 mjeseci, a koštat će nešto više od 75 miliona eura sa PDV-om.

"Ovdje imamo dvije poddionice koje će ukupno koštati 190 miliona eura sa PDV-om. Prema svemu sudeći, nećemo imati nikakvih problema kada je riječ o rokovima. Ključni objekt ovdje je tunel Suhodol dužine 2.800 metara i on će uzeti najviše vremena. Drugi radovi će ići puno lakše. Istakao bih da su otpočeli radovi na bušenju tunela sa obje strane te da se u prosjeku buši pet metara tunela dnevno", kazao je Karić.

Nakon što je obišao radove i na bušenju tunela, premijer Nikšić je kazao da je još ushićeniji u odnosu na obilazak radova na petlji Tarčin. "Na poslovima je, kako čujem, angažovano 330 radnika, a u razgovoru s nekima od njih sam saznao da su oni zadovoljni, što je vrlo bitno. Uvjerio sam se i da radovi na bušenju tunela idu predviđenom dinamikom i mogu reći da je moj ukupni dojam dosta pozitivan", istakao je Nikšić, dodajući kako je ova njegova posjeta došla kao podrška i investitoru i izvođačima na ovoj dionici.

Ekipa portala Klix.ba prije tri dana je posjetila ovo gradilište, a danas se moglo vidjeti koliko se dnevno posla uradi. Taj posao je itekako vidljiv na gradilištu. Osim na bušenju tunela, radnici su angažovani na odvozu zemljišta, izgradnji pristupnih puteva..., a radovi se odvijaju u tri smjene.