biznis
0

U štrajku radnici KTK Visoko

FENA
Radnici Kožarsko-tekstilnog kombinata KTK Visoko stupili su jutros u štrajk nezadovoljni brojnim problemima koje ima ovo preduzeće i njegovih oko hiljadu radnika.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Bego Agić izjavio je Feni da je cilj štrajka podstaći većinskog vlasnika, Vladu FBiH, da pomogne u opstanku preduzeća.

„Želimo spasiti imovinu propadanja, želimo uvezivanje radnog staža i isplatu neisplaćenih plaća za što je potrebno oko 19 miliona KM, kazao je Agić.

Dodao je da iz objektivnih razloga premijer FBiH Nermin Nikšić i resorni federalni ministar Erdal Trhulj nisu danas mogli prisustvovati sastanku u Visokom, ali je bio prisutan pomoćnik ministra Marinko Bošnjak.

  • Sačinili smo protokol i očekujemo da u narednih sedam dana dođe do sastanka predstavnika sindikata i Štrajkačkog odbora s premijerom i njegovim saradnicima“, kaže Agić.

Ukoliko narednih dana ne bude postignut napredak, Agić je za 19. april u Sarajevu najavio proteste radnika KTK Visoko.

Sindikat i Štrajkački odbor insistiraju i na odgovornosti dosadašnjih uprava za propast preduzeća, te od Vlade FBiH očekuju da pomogne u ponovnom pokretanju proizvodnje nekadašnjeg visočkog giganta.