Zaštita prava
0

U Šamcu osnovano Udruženje žiranata

SRNA
U Bosanskom Šamcu je osnovano Udruženje žiranata, čiji je cilj da zaštiti prava ljudi koji za nekoga otplaćuju kredit.

Za predsjednika Udruženja žiranata, prvog ovakve vrste u BiH, sinoć je izabran Jovica Cvjetković, koji je najavio da će prioritetan zadatak biti organizovanje asocijacije u svim dijelovima Republike Srpske (RS) i prikupljanje podataka o lancima prevare i bankama, saučesnicama u tome.

U zaključcima usvojenim na Skupštini Udruženja, između ostalog, stoji da će asocijacija   angažovati  pravne  eksperate radi   revizije  svakog kreditnog aranžmana. 

Poseban predmet revizije biće   ugovori  koje nisu  potpisali  žiranti i   ugovori koje se sastoje od dijelova.  

U svim slučajevima za koje pravni eksperti utvrde da je riječ  o prevari protiv banaka i mikrokredtnih organizacija biće podignute tužbe sa zahtjevom da se proglase nevažećim, a tražiće se i krivična odgovornost. 

O ovim aktivnostima Udruženje žiranata opštine Bosanski Šamac biće obavješteni ombdusman, OHR, advokatske komore RS i FBiH i Ministarstvo finansija RS.

Na šamačkom području se ne zna tačan broj prevarenih žiranata, ali se, kako je istaknuto, radi o broju većem od hiljadu lica, koja uglavnom vraćaju kredite za svoje klijente, dok ima i onih koji nikada nisu bili žiranti, a vraćaju dugove jer su njihova dokumenta falsifikovana. 
Na Osnivačkoj skupštini Udruženja istaknuto je da nekoliko krupnih žiranata treba da vrate kredit za svoje klijente sa mjesečnom ratom od 6.000 KM, dok su neki već više od 70.000 KM otplatili kredite i još vraćaju. 

Stojan Blagojević, predsjednik Inicijativnog odbora za sazivanje osnivačke Skupštine Udruženja istakao je da je u prethodna tri dana obavio 400 telefonskih razgovora sa građanima od kojih su samo četriri rekli da nemaju problema sa žirantima. 	

On je dodao da je pripremajući se za sastanak tražio podatke o klijentima i žirantima iz Centralnog registra RS, ali da nisu dostavljeni uz obrazloženjem da ih nemaju.