biznis
0

U RS struja skuplja za 60 feninga mjesečno

FENA
Građani u Republici Srpskoj od ove godine struju će plaćati skuplje, jer će na računima biti i naknada za, kako se tvrdi, podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Povećanje iznosi mjesečno 60 feninga, a na godišnjem nivou u te namjene potrošači će morati izdvojiti oko sedam maraka.

Vlada RS-a je ranije donijela uredbu o, kako je navedeno, utvrđivanju mjera za podsticanje proizvodnje električne energije do 2020. godine kako bi se stimulirala proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, s ciljem povećanja procenta njenog učešća u bruto finalnoj potrošnji.

Ovu uredbu implementirala je Regulatorna komisija za energetiku RS-a kroz svoj pravilnik i time u račune za potrošenu struju "uključila" i spomenutu naknadu.

Istovremeno, iz resornog ministarstva su potvrdili da u ovogodišnjem budžetu nisu predvidjeli subvencije za električnu energiju socijalno ugroženim osobama, koje nije bilo ni tokom 2011.

Zasad se samo ponavljaju obećanja da se razmotriti mogućnost tog vida pomoći penzionerima s najnižim primanjima, osobama koje primaju socijalnu pomoć i drugim socijalno ugroženim.

Ministar industrije i energetike Željko Kovačević nije mogao precizirati ni iz kojih bi izvora mogli osigurati potrebna sredstva za subvencije.