biznis
0

U prva četiri mjeseca na Aerodromu "Sarajevo" registrirana 126.343 putnika

FENA
U prva četiri mjeseca ove godine na Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" registrirana su 126.343 putnika, a obavljeno je 1.968 aviooperacija, saznaje Fena.

Jedan od najeminentnijih svjetskih avioprijevoznika “Lufthansa” ovih je dana objavio da je za deset godina preko Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” prevezao oko 400 hiljada putnika, što potvrđuje da je u bh. aviosaobraćaju prisutna tendencija rasta broja putnika.

Rekordan godišnji promet Aerodrom je zabilježio 2007. i tada je registrirano 496.756 putnika, dok je aviooperacija bilo 6.950.

Sarajevo je danas zračnim linijama povezano s Turskom, Srbijom, Hrvatskom, Jordanom, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Italijom, Češkom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Libijom, zemljama Skandinavije i još nekim destinacijama, a putnike na ta odredišta, između ostalih, prevoze Adria, Croatia airlines, BH airlines, Malew, Austrian airlnines, Alitalia, British airways, Lufthansa i JAT.

S Aerodroma Sarajevo dnevno u prosjeku poleti i sleti oko 20 aviona, bilo da je riječ o redovnim letovima, čarterima, poštanskim ili vojnim letovima.