Prijeko potreban projekat
60

U Lukavcu će se graditi nova zgrada suda, vlada kupila zemljište za 249 hiljada KM

A. K.
Foto: Vlada TK
Foto: Vlada TK
Vlada Tuzlanskog kantona u Lukavcu je kupila zemljište u nešto malo većem iznosu od 249 hiljada konvertibilnih maraka na kojem će se graditi nova zgrada Općinskog suda za kojom postoji prijeka potreba.

Naime, ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Nataša Marošević potpisala je danas sa gradonačelnikom Lukavca Edinom Delićem ugovor o kupoprodaji nekretnine za izgradnju nove zgrade Općinskog suda.

Riječ je o građevinskom zemljištu, površine od 3.115 metara kvadratnih po cijeni od 249.200 KM na kojem je planirana izgradnja nove zgrade koja bi služila za potrebe Općinskog suda u Lukavcu.

"Rješavanje dugogodišnjeg problema s kojim se susreće Općinski sud u Lukavcu, a zbog čega brojne otežavajuće okolnosti imaju građani i privredna društva u ovom gradu počelo je u septembru 2022. godine kada je potpisan protokol o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac", kazala je Marošević.

Foto: Vlada TK
Foto: Vlada TK

Delić je kazao da je Lukavac značajna sredina na području TK, ali i BiH po broju stanovnika, površini i po industrijskom intenzitetu sa preko 2000 privrednih subjekata, a kao takva i lokalna sredina koja treba operativan i funkcionalan sud.

"Ovakvim modelom rješavanja pitanja izgradnje jedne od pravosudnih institucija je prvi put primijenjen princip finansiranja izgradnje iz domaćih resursa. Prema izvještaju koje je ispostavilo VTSV prije nepune dvije sedmice u BiH je izgrađeno i rekonstruisano preko 40 pravosudnih institucija gdje je uloženo više od 28 miliona eura. Međutim, ovaj princip finansiranja je prvi put primijenjen u TK i mi smo zaista ponosni na to", kazala je predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić.

Općinski sud u Lukavcu formiran je 1953. godine i u svom postojanju nikada nije imao namjensku, potrebama prilagođenu zgradu što je bio limitirajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata rada.

Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu steći će se uslovi za efikasniji i kvalitetniji rad ove pravosudne institucije, što je u bitnom i prioritetan zadatak pravosuđa BiH u cjelini.