biznis
2

U Krajini će biti smanjena proljetna sjetva, sadit će se najviše kukuruz i krompir

M. N.
Na području Krajine tokom proljetne sjetve bit će zasađeno manje od 27 posto ukupnih oraničnih površina. U odnosu na prošlu godinu nije značajno smanjenje, ali gledajući ukupnu površinu podatak je alarmantan.

Kako je rekao ministar poljoprivrede USK Sulejman Kulenović nakon 113. sjednice Vlade USK, od 195 hiljada hektara, bit će zasijano 27 hiljada hektara.

"Uz jesenju sjetvu to je oko 36 hiljada hektara što je manje za više od jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše se planira saditi kukuruz, od povrća krompir, a od krmnog bilja silažni kukuruz", rekao je Kulenović.

Istakao je kako budžet još nije usvojen pa ne može dati precizne podatke o poticajima, ali da bi iznos ove godine trebao biti veći.

"Ako uzmemo u obzir pokazatelje da se obrađuje manje od 45 posto raspoloživih oraničnih površina vidljivo da se moraju pod hitno donijeti dugoročnije mjere za stvaranje povoljnog ambijenta za efikasnije korištenje poljoprivrednih resursa te poticajni sistem reorganizirati na način da se podstiče animalna i biljna proizvodnja, uvesti subvencije za mlade poljoprivredne proizvođače, koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava", rekao je Kulenović.

Obavljeni su razgovori s poljoprivrednicima u svim mjestima USK, a iz nadležnog ministarstva su poručili kako će se potruditi da sve njihove prijedloge usvoje i sufinansiraju ih kako bi stanje u poljoprivrednom sektoru poboljšalo.