biznis
0

U Keniji prvi put otkrivena nafta

SRNA
Kenijski predsjednik Mvai Kibaki izjavio je danas da je u toj afričkoj zemlji po prvi put pronađena nafta, nakon istraživačkog bušenja anglo-irske firme Tullow Oil .

Nafta je pronađena u regionu Turkana na sjeverozapadu Kenije. Kibaki je istakao da je ovo prvi put da se u Keniji desilo slično otkriće koje je nazvao velikim napretkom.

Kenija je veliki regionalni poslovni i turistički centar sa najvećom ekonomijom u istočnoj Africi. Kenijski predsjednik najavio je da će Tullow Oil  nastaviti bušenja kako bi bila utvrđena komercijalna pouzdanost nafte.

"To je početak dugog puta da zemlja postane naftni proizvođač. Objavljivat ćemo dodatne informacije kako se proces istraživanja bude nastavljao", rekao Kibaki.

Iz kompanije Tullow Oil, koja je takođe pronašla naftu u susjednoj Ugandi, saopšteno je da otkriće u Keniji prevazilazi njihova očekivanja.

Direktor istraživačkog dijela kompanije Angus Mekos rekao je da ovo "izvanredan početak kampanje istraživanja istočnoafričkih basena u Keniji i Etiopiji".

Ova kompanija pronašla je naftu u nekoliko afričkih država, među kojima su Gana i Sijera Leone.