Promjene cijena
0

U januaru u FBiH jeftinije ulje, hljeb, maslac...

FENA
Na nivou Federacije BiH u januaru ove godine nije došlo do promjene cijena brašna tip 500 i deterdženta, dok je cijena hljeba pala za 3 indeksa, cijena ulja za 11 indeksnih poena i maslaca za 4 indeksna poena, a jedino je cijena soli porasla za 2 indeksna poena.

Posmatrajući cijene životnih namirnica u kantonima, najviša cijena brašna tip 500 je u Zeničko-dobojskom (1,30 KM/kg.), a najniža u Srednje-bosanskom kantonu (0,81 KM/kg.).

Prema podacima Odsjeka za analizu, cijene i razvoja tržišta Federalnog ministarstva trgovine, cijene hljeba su najviše u Sarajevskom (ostale su na istom nivou), a najniže u Livanjskom kantonu gdje su pale za 26 indeksnih poena i iznose (1,33 KM/kg), zatim u Zapadno-Hercegovačkom (1,80 KM/kg).

Cijena mlijeka je porasla u Srednje-bosanskom kantonu za 7 indeksnih poena, u Zeničko-Dobojskom za 5 poena, dok je u Bosansko-podrinjskom cijena pala za 4 indeksnih poena.

Cijena ulja je pala u svim kantonima , a u Tuzlanskom čak za 30 indeksnih poena.

Cijena maslaca je porasla u Tuzlanskom kantonu za 3 indeksna poena, a u Posavskom kantonu i HNK-a su pale za 5 poena, u Sarajevskom su pale za 16 indeksna poena.

Šećer je poskupio u Bosansko-podrinjskom kantonu za 19 indeksnih poena, a pojeftinio za 5 poena u Zapadno-hercegovačkom i Tuzlanskom kantonu.

Cijene soli su ostale iste u svim kantonima osim u Livanjskom gdje su porasle za 11 indeksnih poena.

Cijene deterdženta su ostale iste u većini kantona, dok je u Tuzlanskom poskupio za 7 poena, a u Srednje-bosanskom pojeftinio za 8 poena.