U potrazi za alternativom
34

U Evropi prošle godine prodat rekordan broj toplotnih pumpi, u Poljskoj je bio najveći rast prodaje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Evropi je prošle godine prodat rekordan broj toplotnih pumpi. Tri miliona ovih pumpi je zamjena za četiri milijarde kubnih metara plina, što znači smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) za osam miliona tona.
To znači da je godišnja emisija CO2 na Starom kontinentu smanjena za 54 tone, što je jednako ukupnoj količini koja se godišnje emituje u Grčkoj.

U Evropskoj asocijaciji proizvođača toplotnih pumpi (EHPA) očekuju nastavak izuzetnog rasta prodaje ovih uređaja. Razlog za to jesu dekarbonizacija i prestanak korištenja fosilnih goriva u Evropskoj uniji. Prema riječima generalnog sekretara EHPA-e Thomasa Nowaka, 2022. je bila fenomenalna godina.

"Spektakularan rast prodaje toplotnih pumpi je pokazatelj da postoji inovativan i održiv sektor koji čini sve da poveća kapacitete te u skladu s tim stvara radna mjesta, pomaže očuvanju okoliša i snižava račune za energente", ukazao je.

No, podsjetio je da mnogi ljudi nemaju toplotne pumpe. Smatra da je više razloga za to, među kojima su veliki troškovi njihovog instaliranja i nedostatak jasnih informacija.

Gdje je prodato najviše toplotnih pumpi

Kada je u pitanju rast prodaje toplotnih pumpi u Evropi, prošle godine je taj rast bio najveći u Poljskoj. Rast prodaje je u odnosu 2021. iznosio čak 120 posto. Kako je objavio Euronews, u ovoj zemlji je na djelu revolucija po ovom pitanju.

Veliki broj Poljaka se grijao na ugalj, ali je ovaj energent znatno poskupio zbog toga toga što je smanjena distribucija plina. Kako su cijene energenata rasle, toplotne pumpe su bile sve privlačnije, jer su za mnoge značile snižavanje troškova za grijanje, uprkos tome što je njihovo instaliranje skupo.

Češka je druga po rastu prodaje toplotnih pumpi - to povećanje je u odnosu na 2021. iznosilo 99 posto. Poljsku i Češku slijede Nizozemska, Belgija, Švedska, Austrija i Njemačka.

Najveći broj toplotnih pumpi je u Italiji (više od pola miliona), a slijedi je Francuska. Države s najviše prodatih pumpi na 1.000 domaćinstava su Finska, Norveška i Švedska.

Koje države zaostaju u korištenju toplotnih pumpi

Prema Svjetskoj fondaciji za prirodu (WWF), Škotska znatno zaostaje u dekarbonizaciji domaćinstava. Cilj ove zemlje je da milion domaćinstava do 2030. prestane koristiti fosilna goriva za grijanje. Postizanje tog cilja podrazumijeva i korištenje više toplotnih pumpi.

U WWF-u smatraju da bi se korištenjem pumpi mogli sniziti troškovi za energente većine domaćinstava. Kako su naveli u EHPA-i, neke od najznačajnijih poteškoća su cijene postavljanja, instalacije toplotne pumpe i nedostatak informacija za potrošače, piše Euronews.