Objavljen i snimak
70

Na Jadranu se još jednom ispisala historija: U luku Koper uplovio brod na zeleni metanol

V. K.
Brod Astrid Maersk, koji plovi na ruti koja povezuje Aziju i Evropu, usidrio se u slovensku luku Koper, a njegov dolazak privukao je veliku pažnju javnosti i medija prvenstveno zbog specifičnosti koju brod posjeduje.

Naime, specifičnost ovog broda jeste u tome što predstavlja drugi najveći kontejnerski brod na svijetu koji pokreće zeleni metanol.

Ovo pogonsko gorivo ujedno se smatra ekološki najprihvatljivijim, a kompanija koja stoji iza cijelog projekta ističe kako ima za cilj da flota postigne nultu emisiju stakleničkih plinova do 2040. godine.

"Dolazak broda Astrid Maersk u Koper, u Sloveniju i Jadran, izuzetan je i nezaboravan trenutak i čini nam veliko zadovoljstvo. Astrid Maersk, zajedno sa svojim sestrinskim plovilima, utjelovljuje naše ambicije na polju održivosti i inovacija. Luka Koper je ključna u tom pogledu", rekao je direktor Maerska za zemlje istočne Evrope Ivić Vodopija.

Povodom dolaska ovog broda u Jadran oglasio se i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Slovenije Andrej Rajh.

"Posebno treba istaknuti dolazak broda Astrid Maersk, koji krči put u oblasti smanjenja emisija u pomorskom saobraćaju na ruti Azija - Evropa. Svojom geostrateškom lokacijom na sjeveru Jadrana, luka Koper nudi najkraću i najekonomičniju rutu za robne tokove", rekao je.

Nakon Slovenije, brod će svoj put nastaviti prema Trstu, Tangeru u Maroku te Singapuru.