biznis
0

Turski Kastamonu Entegre kupuje dionice u Natron Hayatu

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona ovlastila je svog predstavnika u Skupštini dioničara kompanije Natron Hayat, da potpiše ugovor o prodaji 10 posto udjela u vlasništvu Natron Hayata.

Kako je izjavio premijer ZDK-a Miralem Galijašević potpisivanjem joint venture ugovora u omjeru 70:30 posto u korist turskog investitora Kastamonu Entegre, a na osnovu nastalog interesa Vlada ZDK-a je još 2005. godine za tri miliona eura u 36 jednakih rata većinskom vlasniku prodala 10 posto dionica.

Sredstva su iskorištena za isplatu plaća, povezivanje radnog staža i izmirenje drugih obaveza.

  • Država je ostala vlasnik 20 posto kapitala, mi smo ponovo ponudili upravi Kastamonu Entegrea prodaju novih 10 posto što su oni prihvatili i na sjednici Skupštine dioničara koja je zakazana za sutra bit će potpisan ugovor, izjavio je Galijašević.

Turski partner se obavezao da će do 15. jula uplatiti prvih 1,5 miliona eura, dok će drugu polovinu sredstava platiti u 12 jednakih rata u idućih godinu dana.

Neizmirene obaveze prema radnicima iznose 900.000 KM, dok su dugovanja prema Fondu PIO oko 225.000 KM.

Turski partneri izvršili su sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora i investirali između 130 i 150 miliona KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u svojstvu Skupštine Šumsko – privrednog društva ZDK-a na zahtjev Agencije za privatizaciju FBiH također je dala ponudu za isporuku drvne sirovine Industrijskom preduzeću Krivaja iz Zavidovića.

U okviru aktuelnog procesa privatizacije Krivaje, Agencija za privatizaciju FBiH u dijelu koji se tiče obaveza Vlade ZDK-a od nas je zatraženo da se izjasnimo o ovom pitanju. Svjesni značaja Krivaje, Vlada ZDK-a dala je svoju ponudu i nadamo se da će ona biti prihvatljiva za zainteresovanog kupca, kazao je premijer ZDK-a Miralem Galijašević.