Nakon 70 dana
3

Tržni centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru otvorili vrata: Sretni smo što smo se vratili

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Alta (Sarajevo) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Tržni centri u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su počeli raditi, a nakon jučerašnje odluke Federalnog štaba civilne zaštite o njihovom slobodnom otvorenju uz obavezno držanje pravila vezanih za suzbijanje koronavirusa. Fotoreporteri portala Klix.ba obišli su pojedine tržne centre u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.
Naši fotoreporteri obišli su SCC, BBI Centar, Altu i Robot u Sarajevu te Bingo City Centar u Tuzli i mostarski Mepas. Od ranih jutarnjih sati radnici su čistili radnje i pripremali ih u skladu s mjerama opreza.

Kako to inače biva, prvi posjetitelji nisu ušli odmah po otvorenju, ali prvi stolovi u kafićima bili su zauzeti već oko 9 sati ujutru. Prvi kupci posjetili su omiljene radnje nešto prije 10 sati.

Pored prodavnica odjeće, obuće i druge robe, u tržnim centrima je dozvoljen i rad ugostiteljskih objekata.

U razgovoru s radnicima da se zaključiti da su svi sretni što su se vratili na posao, pa makar i pod uslovima koji zahtijevaju ograničenja i posebne mjere.

Neki su nam u Mostaru priznali kako su bili svjesni da će biti gužva i da se mora pridržavati mjera zaštite, pa su zbog toga poranili kako bi bili među prvim kupcima i pronašli ono što žele.

Što se tiče pravila, zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je saopćenje u kojem je taksativno navedeno na koji način se kupci i prodavači trebaju ponašati kako bi smanjili rizik zaraze.

Između ostalog, broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra treba odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

Tržni centri su u Federaciji Bosne i Hercegovine zatvoreni odlukom Federalnog štaba civilne zaštite od 18. marta, što znači da inače značajna mjesta susreta, kupovine i boravka nisu radila 70 dana.

U međuvremenu, u tržnim centrima bio je dozvoljen rad apoteka i prodavnica hrane te naknadno trgovinama bijele tehnike.