Reorganizacija Borca pri kraju
0

Trhulj: Travnik može i mora biti centar modne konfekcije u BiH

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Plan reorganizacije i očuvanja radnih mjesta radnika Konfekcije Borac d.d. Travnik koji je Vlada Federacije BiH podržala u augustu prošle godine je 90 posto uspješno završen, izjavio je danas Agenciji Fena federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Ministar Trulj je zajedno sa direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhretom Fazlićem danas održao sastanak sa Upravom, Nadzornim odborom i zakupcima hala Konfekcije Borac Travnik.

Posjetili su i iznajmljene pogone konfekcije koji su stavljeni u funkciju realizacijom plana koji je podržala Vlada FBiH, a nakon što je prošle godine raskinut privatizacijski ugovor koji je potpisan prije deset godina sa Ortačkom grupom radnika i menadžmenta konfekcije, koja je postala vlasnikom 67 posto kapitala.

Plan reorganizacije i spašavanja Konfekcije Borac podrazumijeva iznajmljivanje proizvodnih pogona kompanijama koje će nastaviti proizvodnju i zaposliti radnike Konfekcije koja je zapošljavala 1.400 radnika, isplaćivati im plaće i doprinose.

U iznajmljenim pogonima zakupac - firma Fortitudo je zaposlila oko 500 radnika, firma Master Fashion 370, dok Borac Konfekcija trenutno radi sa 100 radnika. Firma Afos koja hranom snabdijeva te radnike upošljava 30 radnika, a posebna firma za obezbjeđenje ima 16 radnika, tako da je danas u Borcu uposleno 1.016 radnika.

Prema riječima ministra Trhulja u proteklih šest mjeseci provedbe plana restruktuiranja Konfekcije Borac oko 150 radnika je zbrinuto penzionisanjem, u narednih deset dana 100 radnika bi trebalo početi raditi u fabrici Fortitudo, tako da ostaje još da se izvrši prekvalifikacija za 119 režijskih radnika koji bi mogli raditi u proizvodnji.

Preostalih oko 120 radnika oboljelo je ili pred penzijom je i njihovim zbrinjavanjem bit će riješen problem svih oko 1.400 radnika Borca koji su u julu prošle godine raskidom privatizacijskog ugovora ostali bez posla.

"Ono što smo vidjeli u iznajmljenim proizvodnim pogonima jeste da su zakupci uložili značajna sredstva kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju u Borcu i bilo je lijepo vidjeti da tu danas radi 1.000 radnika", kazao je ministar Trhulj Feni, ističući da se radi o proizvodnji za izvoz i svjetski poznate brandove za tržišta Italije, Njemačke, Francuske...

"Travnik može i mora da bude centar modne konfekcije ne samo u BiH nego i šire jer se radi o proizvodima koji se rade za Pierre Cardina, Burberryja, Christian Diora... Moramo učiniti maksimalan napor jer cijela proizvodnja ide za izvoz, a u Travniku ostaje 1.000 plaća", dodao je Trhulj.

Također je naveo da je radnicima Borca iz pasivnog podbilansa uvezan radni staž zaključano sa 2010.godinom, odnosno za radnike koji stječu uvjete za penzionisanje u 2013.,2014. i za dio njih koji to pravo stječu u 2015.godini, tako da se i o tome vodilo računa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj naglašava da preostaje nastavak aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja proizvodnje.

Dodao je da je zajedno sa direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH razgovarano o sljedećim koracima da se pokrene postupak male privatizacije i osiguraju uvjeti za daljnja ulaganja privatnih investitora, ali da se u tome vodi računa o izmirenju obaveza prema povjeriocima Borca i radnicima.