biznis
0

Trhulj: Pokrenuti proizvodnju u dvije tvornice Agrokomerca

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Menadžment "Agrokomerca" u narednih 15 dana treba da donese mjere za minimalno pokretanje proizvodnje u dvije tvornice, jedan je od zaključaka, koji je danas usvojen na sastanku federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulja i predstavnika federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, održanom u "Agrokomercu".

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata. "Menadžment poduzeća treba da utvrdi i gotovinski tok novca, kako bi Federalna i Kantonalna vlada mogle znati koliko je potrebno osigurati sredstava za pokretanje te proizvodnje", rekao je ministar Trhulj po okončanju sastanka.

Prema njegovim riječima, dugovanja "Agrokomerca" od oko 130 miliona KM riješiće se kroz federalni Zakon o finansijskoj konsolidaciji, koji između ostalog tretira i ovo poduzeće, a njegovim odredbama preciziraće se na koji način će to biti urađeno.

"Dogovoreno je da se imovina poduzeća dalje ne prodaje, već da se pojedini objekti daju u zakup", dodao je ministar. Kada je u pitanju imovina "Agrokomerca" u inozemstvu, Trhulj je kazao da se je do sada ona gotova sva uspjela evidentirati i nalazi se u pasivnom podbilansu, te izrazio nadu da će uskoro biti donesena presuda Suda u Strazburu, po tužbi dioničara za utvrđivanje vlasništva nad "Agrokomercom", kako bi se konačno znalo ko su i u kom omjeru vlasnici tog poduzeća.

Do tada, na sastanku je dogovoreno, da s ciljem transparentnosti, u aktivnosti oko pokretanja proizvodnje budu uključeni svi dosadašnji vlasnici imovine "Agrokomerca", misleći pri tom na dioničare i Vladu Unsko-sanskog kantona (USK).

Naredni sastanak će biti održan vrlo brzo, kazao je ministar Trhulj, dodajući da je do tada svaka od tri općine, Velika Kladuša, Cazin i Bužim, na čijem se području nalaze objekti "Agrokomerca" zadužena da pripremi svoje prijedloge.