Srijeda ujutro
0

Tonu i azijske berze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na azijskim berzama su cijene dionica u srijedu ujutro snažno pale jer slabi poslovni rezultati američkih kompanija, pad cijene nafte i sirovina te brojni statistički podaci pokazuju da rastu recesijske prijetnje svjetskom gospodarstvu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros u prvim satima trgovanja potonuo više od pet posto, čime je prekinut trodnevni rast cijena dionica. U Hong Kongu je Hang Seng indeks pao gotovo tri posto, a loše raspoloženje vlada i na ostalim azijskim berzama. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, trenutno u minusu oko 3,8 posto.

Zanimanje ulagača preusmjerilo se s kreditnih tržišta, na kojima daljnji pad kamata ukazuje na stabilizaciju u međubankarskom kreditiranju, na poslovne rezultate kompanija i makroekonomske podatke. A ti podaci pokazuju da jačaju recesijske prijetnje.

Američko Udruženje hipotekarnih banaka (MBA) saopćilo je u utorak da je američko gospodarstvo već u recesiji koja neće završiti do polovice iduće godine. MBA očekuje da će prodaja i izgradnja kuća u SAD-u padati do sredine iduće godine, te da će stopa nezaposlenosti do početka 2010. godine dosegnuti 7,8 posto, dok sada iznosi 6,1 posto.

"Čini se da je recesija tu, s obzirom na rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje i realni pad potrošnje. Uz to, građevinskom sektoru tek predstoji najgore razdoblje", rekao je glavni ekonomist udruženja MBA Jay Brinkmann.

Prvi puta nakon 16 godina recesija predstoji i britanskom gospodarstvu, u kojem se situacija posljednjih mjeseci pogoršava brže nego ikada u novije doba, upozorio je u utorak guverner Bank of England Mervyn King.

"Daleko smo od kraja puta prema stabilizaciji, no planovi o dokapitalizaciji bankarskog sustava u Britaniji i svijetu vjerojatno će se pokazati kao prekretnica u bankarskoj krizi", kazao je guverner središnje britanske banke.

Sudeći po najnovijim podacima i prognozama, Evropa neće izbjeći recesiju. "Svakodnevno stiže sve više podataka koji pokazuju da smo suočeni s ozbiljnim usporavanjem gospodarstva", kazao je u utorak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se iduće godine rast gospodarstva eurozone usporiti na samo 0,2 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 1,3 posto.

Po procjenama MMF-a, Irska i Italija već su u recesiji, pri čemu se irskom gospodarstvu ove godine predviđa pad od 1,8, a talijanskom od 0,1 posto. Iduće godine irski BDP past će daljnjih 0,6 posto, talijanski 0,1 posto, a u recesiji će im se pridružiti i Španjolska s padom BDP-a od 0,2 posto, procjenjuje MMF.

Njemačko, najveće gospodarstvo eurozone, zabilježit će iduće godine nultu stopu rasta, dok se ove godine očekuje rast BDP-a od 1,8 posto. Francuska bi, pak, nakon ovogodišnjeg rasta od 0,8 posto, iduće godine mogla zabilježiti rast BDP-a od samo 0,2 posto, procjenjuje MMF.

No, oslabit će inflacijski pritisci, što će središnjim bankama Evrope otvoriti prostor za smanjenje kamatnih stopa u cilju poticanja gospodarstva, očekuje MMF.

Pozitivno bi na svjetsko gospodarstvo trebala utjecati i stabilizacija na kreditnom tržištu. U utorak je, sedmi dan zaredom, nastavljen pad Libora, ključne kamate na međubankarskom tržištu. Kamata na tromjesečne kredite u dolarima pala je daljnjih 0,23 postotnih bodova, na 3,83 posto, najnižu razinu u gotovo mjesec dana.

Središnje banke diljem svijeta i dalje nastoje poboljšati likvidnost na tržištu novca. Tako je u utorak američki Fed izvijestio da će na tržište ubrizgati čak 540 milijardi dolara kako bi pomogao industriji uzajamnih fondova.

Jutros je, pak, Bank of Japan na tamošnje tržište novca ubrizgala više od 50 milijardi dolara kako bi potaknula kratkoročno kreditiranje. To je već treća takva intervencija središnje japanske banke od bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers 15. septembra, što je tada izazvalo pravu paniku na svjetskim kreditnim tržištima, prenosi Business.hr.

"Čini se da se nazire kraj kreditnoj krizi. No, sve dok se situacija na kreditnim tržištima sasvim ne normalizira, svjedočit ćemo naglim usponima i padovima cijena dionica", kaže ekonomist u tvrtki Avalon Partners Peter Cardillo.

Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi potonuli više od 2,5 posto, jutros padaju cijene na azijskim berzama, a terminski indeksi pokazuju da bi i na evropskim tržištima cijene dionica danas mogle pasti.