biznis
10

Tolksdorf: Bh. kompanije jako pouzdani partneri njemačkim firmama

FENA
Pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović susreo se s predstavnicima Ministarstva ekonomije i industrije Savezne Republike Njemačke koje je predvodio šef sektora za proširenje Evropske unije, jugoistočne Evrope i Turske Helge Tolksdorf.

Tema sastanka bio je Berlinski proces i dosadašnji rezultati agende infrastrukturnog i političkog povezivanja zemalja zapadnog Balkana.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke u proteklom periodu organizirano je nekoliko susreta njemačkih privrednika s privrednicima iz regiona u cilju poslovnog povezivanja i realizacije zajedničkih projekata.

Događaju je prisustvovalo ukupno 96 kompanija iz zemalja zapadnog Balkana, od toga 19 preduzeća iz BiH, te 23 njemačke kompanije iz srodnih proizvođačkih oblasti mašinogradnje, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje komponenata za autoindustriju, ako i prerade plastike i gume.

Tolksdorf je naglasio da su se bh. kompanije do sada pokazale kao jako pouzdani partneri njemačkim firmama, te da se kao rezultat može očekivati povećan interes za poslovnom saradnjom sa firmama iz BiH.

Njemačka i BiH će uskoro poduzeti konkretne aktivnosti na iznalaženju modaliteta koji bi saradnju bh. i njemačkih firmi, zajedničke investicijske planove i plasman na trećim tržištima mogli učiniti još efikasnijim, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.