biznis
0

Todorić u Sarajevu potpisao kolektivni ugovor sa sindikatom "Sarajevskog kiseljaka"

FENA
Ivica Todorić
Ivica Todorić
U Domu sindikata BiH u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u d.d. "Sarajevski kiseljak" , koji posluje u sastavu zagrebačkog koncerna "Agrokor".

Ugovor su potpisali vlasnik i predsjednik Uprave “Agrokora” Ivica Todorić, sindikalni povjerenik “Sarajevskog kiseljaka" Milenko Markanović i predsjednik granskog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH Mehmed Avdagić.

Radi se o ugovoru koji će prvenstveno definirati zaštitu prava i interesa radnika i ugovoru koji je sklopljen voljom partnera, znači poslodavca i radnika. Ovaj ugovor dat će veću sigurnost radnicima, a, za razliku od Pravilnika o radu koji je ranije bio na snazi nije ga moguće mijenjati bez saglasnosti obje strane.

-Današnji čin može biti primjer mnogim kompanijama kako treba razvijati partnerski odnos, a posebno onima s inozemnim kapitalom koje radnicima ne daju čak ni da se organiziraju u sindikat. Prisustvo Ivice Todorića daje nam čvršću garanciju da će se ovaj ugovor doista i primjenjivati, rekao je predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić.

On je naglasio kako je ovim ugovorom posebno regulirana zaštita radnika na radu, utvrđena osnovna plaća od 400 KM, te definiran iznos naknada za rad praznicima, za noćni rad, kao i da je dogovoreno da isplata regresa bude vršena prije odlaska radnika na odmor.

Todorić je, ovom prigodom, podsjetio da je “Agrokor” prisutan u BiH već deset godina, te da je do sada u BiH investirao oko 400 miliona KM, upravo zato što je BiH država s puno potencijala.

  • “Agrokor” je kompanija koja ne iznosi profit iz BiH, već ga tu reinvestira. Mi ostajemo u BiH, jer tu se ima šta raditi. Naše ulaganje u kompaniju VF ubrzo će se vidjeti, a taj novac također će biti reinvestiran, rekao je Todorić.

On je naglasio da ovaj koncern ima namjeru u kratkom periodu investirati u nove proizvodne kapacitete u još 15 zemalja, te da postoji mogućnost da „Agrokor“ izvrši ujedinjavanje maloprodajnih objekata sa srbijanskom „Deltom“, ali da nikako neće doći do ujedinjenja kompanija.