Održiva budućnost
309

ThermoFLUX: Sufinanciranje i uštede do 5.000 KM za pojedince

ThermoFLUX
ThermoFLUX
ThermoFLUX toplotne pumpe, peći i kamini na pelet od sada postaju dostupni širem krugu građana Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljujući inicijativi sufinanciranja nabavke i ugradnje ovih energetski efikasnih sistema.

Ova prilika dolazi putem Javnog poziva za prikupljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije kroz budžetsku podršku fizičkim licima, odnosno vlasnicima stambenih objekata, te Javnog poziva za mikro, mala i srednja preduzeća.

Cilj ovih Javnih poziva, koje implementira Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, jeste poticanje projekata energetske efikasnosti u postojećim stambenim i poslovnim objektima koji su već u upotrebi. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po objektu može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000 KM za fizička lica, te 30.000 KM za mikro i 50.000 KM za mala i srednja preduzeća. Svi navedeni iznosi uključuju PDV.

Vrijeme trajanja Javnog poziva je do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Kupovina i instalacija ThermoFLUX toplotnih pumpi, peći i kamina na pelet predstavlja vrlo važan korak za vlasnike stambenih jedinica u ostvarivanju dugoročnih ušteda u potrošnji energije te smanjenju negativnog ekološkog utjecaja koji stambeni objekti mogu stvarati.

Smanjenje potrošnje energije direktno vodi do manjih mjesečnih troškova, a tehnologija ThermoFLUX toplotnih pumpi omogućava korisnicima da istim sistemom griju svoj dom u zimskim mjesecima i hlade ga tokom ljetnih vrućina. Benefiti korištenja toplotnih pumpi uključuju brz povrat ulaganja, tihi rad, minimalno održavanje, te dugi vijek trajanja uređaja.

Gotovo svaka druga toplotna pumpa instalirana u Bosni i Hercegovini nosi ime ThermoFLUX brenda, što jasno dokazuje njihovu vodeću poziciju na tržištu. Kompanija se može pohvaliti tržišnim udjelom više od 50% u Bosni i Hercegovini, a proizvode izvozi i na tržište Europske unije.

ThermoFLUX nije samo lokalni lider, već i globalni igrač u sektoru ekološki održivih rješenja za grijanje i hlađenje. Njihova predanost inovacijama i zaštiti okoliša čini ih ključnim akterom u transformaciji energetskog sektora prema održivijoj budućnosti.