Dinamičan događaj
30

Završen prvi dan Sarajevo Business Foruma: Razgovarano o perspektivi članstva u EU i poslovnim uspjesima

B. R.
Prvi dan Sarajevo Business Foruma (Foto: SBF)
Prvi dan Sarajevo Business Foruma (Foto: SBF)
Završen je prvi dan Sarajevo Business Foruma (SBF) kojeg su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije, čime se najavilo da će i naredni dan biti još bogatiji događanjima.

Uz značajno prisustvo domaćih i stranih poslovnih učesnika, političkih zvaničnika i medijskih predstavnika, ovaj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i prikaze perspektive prosperiteta i daljeg ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine.

Regionalne perspektive članstva u EU i dalje ključna tema

Prvi dan Sarajevo Business Foruma upriličen je uvodnim svečanim govorom dobrodošlice, glavnog organizatora - predsjednika Uprave BBI Banke Aleka Bakalovića koji je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglasivši potencijal Bosne i Hercegovine, i istakao je ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

"Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekat BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj forum pokazuje našu predanost tom cilju", izjavio je Bakalović.

Alek Bakalović, predsjednik Uprave BBI Banke (Foto: SBF)
Alek Bakalović, predsjednik Uprave BBI Banke (Foto: SBF)

Zatim se prisutnima obratio predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank dr. Adnan Chilwan koji je naglasio snažan i značajan utjecaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknutu tehnološkim napretkom.

"Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu postigli smo visok nivo izvrsnosti, oslanjajući se na poštenje, transparentnost i odgovornost. Tehnologija je naš najveći saveznik, a ESG standardi nam omogućavaju kreiranje dubljih i kvalitetnijih veza s klijentima. Naša misija je biti pozitivni, stvarajući prosperitetan svijet koji se mjeri u dobrobiti naše planete i naše zajednice. Nova era u finansiranju je tu", konstatovao je Chilwan.

dr. Adnan Chilwan, predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank (Foto: SBF)
dr. Adnan Chilwan, predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank (Foto: SBF)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je istakao važnost ovakvih poslovnih događaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Suočavamo se s raznovrsnim promjenama i izazovima, uključujući klimatske promjene, razvoj inovativnih tehnologija i globalne geopolitičke promjene. Vlada FBiH je potpuno opredijeljena za ubrzane euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije kao ključne pokretače napretka. Budimo vizionari i agenti promjene kako bismo zajedno oblikovali bolji svijet za buduće generacije", poručio je Nikšić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: SBF)
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: SBF)

Obratio se i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP).

"Sarajevo Business Forum se etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Evropi. Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati su kao ključne tačke Balkana i atraktivne destinacije za ulaganja. Naša predanost je osigurati da vaša investicija bude sigurna i uspješna, prilagođavanjem zakona modernim poslovnim praksama i unapređenjem poslovnog okruženja. Sarajevo nudi izvanredan strateški položaj, prirodne resurse i kvalificiranu radnu snagu. Pozivamo vas da istražite prednosti ulaganja u našu zemlju i postanete dio naše poslovne zajednice", rekao je Konaković.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (Foto: SBF)
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (Foto: SBF)

Turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir je također bio govornik na prvom danu Foruma.

Mehmet Fatih Kacir, turski ministar industrije i tehnologije (Foto: SBF)
Mehmet Fatih Kacir, turski ministar industrije i tehnologije (Foto: SBF)

"Turska će uvijek podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i zemalja regije, posebno u skladu sa Zelenom agendom. Nadam se da će nas ovaj forum potaći na nove saradnje koje će donijeti prosperitet za sve", kazao je Kacir.

Prvi panel: Regionalna politika prisustva BiH u EU

U sklopu prvog panela, kojeg je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, govorilo se o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u EU te izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je da države Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija) trebaju sarađivati, biti partneri i prijatelji kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU.

"Razumni političari će pronaći rješenja i učiniti da ova zemlja postane dijelom EU", naveo je Pahor.

Ministar Konaković je napomenuo na važnost političke stabilnosti Bosne i Hercegovine.

"Moramo pokazati da možemo međusobno komunicirati na regionalnom i međunarodnom nivou jer je politička nestabilnost glavni razlog zašto ljudi napuštaju našu zemlju. Nakon 13 mjeseci političkog dijaloga, osvojili smo status kandidata za ulazak u EU. Još uvijek trebamo definirati okvire pregovora i riješiti nekoliko pitanja i zakona, a zatim pružiti političku stabilnost. Naša pozicija u srcu Evrope je velika prednost i EU integracija nam pruža priliku da privučemo najveće investitore, reorganizujemo našu ekonomiju i zadržimo ljude u Bosni i Hercegovini", mišljenja je Konaković.

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je kazao da je otvaranje pregovora za pristupanje EU jasan signal biznisima i investitorima da je Bosna i Hercegovina na putu da postane članica najsofisticiranije unije na svijetu.

"Ovo predstavlja sigurnu priliku za ulaganje jer Bosna i Hercegovina postaje dio velikog tržišta. Iako je put dug, sada je vrijeme za najveće korake naprijed", konstatovao je Sattler.

Zamjenik ministra za evropske poslove ureda Vlade Češke Tomáš Dub je istakao da je Bosna i Hercegovina sada na pravom putu i da je njegova zemlja spremna pomoći, prenijeti svoja znanja i iskustva na putu pridruživanja u EU.

Diplomata Igor Davidović je naglasio da je neophodno da Bosna i Hercegovina potpuno preuzme odgovornost za pristupanje EU te da se precizno odredi mandat i glavne odgovornosti glavnog pregovarača kako bi to bila osoba s adekvatnim kompetencijama i posvećenošću jer će ovaj proces dugo trajati.

Drugi panel: Investicioni i biznis uspjesi

Drugim panelom "Investicioni i biznis uspjesi", kojeg je moderirala Nina Pobrić iz Agencije za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA), uz aktivno učešće ministra privrede Kantona Sarajevo Zlatka Mijatovića (NiP), Rijada Kovača iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tamira Mostarca iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), direktora Tech 4 Impact Fund Zorana Puljića, kao i generalnog sekretara Islamske komore za trgovinu i razvoj (ICCD) Yousefa Hassana Khalawija, prisutni su dobili uvide u ključne vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda.

Ovom prilikom ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović je rekao da je Sarajevo mjesto gdje investicije mogu biti profitabilne i sigurne.

"Politička stabilnost i smanjenje korupcije u Kantonu Sarajevo stvaraju povoljno okruženje za investitore. Pružamo subvencije i poticaje, uključujući novi program koji nudi do 70.000 KM podrške stranim ulagačima za osnivanje pravnih lica. Strategija razvoja FBiH fokusira se na povećanje konkurentnosti privrede putem inovacija, digitalizacije i obuke radne snage. Također, prioritet nam je privlačenje stranih investicija kroz poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske podsticaje te razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku i poslovno savjetovanje", ukazao je Mijatović.

Drugi dan konferencije, koji će se održati sutra, donijet će još mnogo zanimljivih događanja, predavanja i panela s drugim izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike.