Završili istraživanja
148

Švicarska kompanija Arcore najavila projekat proizvodnje neophodnih sirovina u Loparama

Klix.ba
Švicarska kompanija Arcore objavila je kako je uspješno završila sva potrebna istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina u regiji Lopare, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Istraživanja su provedena uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom tako i međunarodnom nivou.

Na taj način kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za korištenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina. Posmatrajući mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje posljednje četiri i po godine, ustanovljeno je da on sadrži značajne količine litij karbonata, magnezija, kalija i bora - "sirovina budućnosti", koje su ključne u proizvodnji baterija za elektromobilnost ili skladištenje energije, u medicini, farmaceutskoj industriji i mnogim drugim oblastima, čije snabdijevanje postaje sve izazovnije.

ARCORE AG - Švicarska rudarska kompanija sa dobrim odnosima sa BiH

ARCORE ulaganja posjeduje sjedište u Banjoj Luci i poslovnu jedinicu u Loparama. Kompanija je potpunom vlasništvu ARCORE AG, međunarodno aktivne rudarske kompanija sa sjedištem u Zugu (Švicarska). Specijalizirana je za razvoj identifikovanih mineralnih nalazišta u jugoistočnoj Evropi, a u trenutnom fokusu njihovih djelovanja trenutno je projekat Lopare.

"Projekat Lopare je u završnoj fazi testiranja svojih istraživanja. Neke studije su još u toku, ali očekujemo da će svi rezultati biti finalizirani u narednih nekoliko mjeseci, omogućavajući privrednu revitalizaciju Lopara i cijele regije. Želimo istaći da su dosadašnji rezultati pokazali mogućnost ekološki opravdanog korištenja mineralnih sirovina sa fokusom na 'zelenu' eksploataciju, sa smanjenom emisijom CO₂ i demografski povoljnim utjecajem na cjelokupnu zajednicu Lopara. Potrebno nam je lokalno stanovništvo, kome također želimo dati trajnu perspektivu u njihovoj matičnoj regiji. Osim toga, postojati će potreba za imigracijom stanovništva za rad u modernom rudniku i u srodnim aktivnostima", objašnjava Mathias Schmid, predsjednik odbora direktora ARCORE AG u Zugu.

Aleksandar Petrović, potpredsjednik ARCORE AG, dodaje:

"Rezultati naše faze istraživanja i naši koncepti za naredne operacije pokazuju da je ekološki i društveno odgovorno iskopavanje metala i minerala od ključne važnosti za budućnost u Evropi. Ovo nije jedino obećanje koje smo dali za područje Lopara. Kada dobijemo koncesiju za eksploataciju, projekat bi trebao postati pouzdan faktor za prosperitet regije i pomoći da se osigura snabdijevanje kritičnim sirovinama budućnosti za evropsku industriju, dugi niz decenija".

Saopštenje kompanije Arcore
Saopštenje kompanije Arcore

Proces istraživanja po najvišim međunarodnim standardima

ARCORE je 2018. godine ishodovao licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u tradicionalnom rudarskom regionu Lopara – zajedno sa svim relevantnim historijskim podacima koje su prethodni istraživači već prikupili na tom području. U periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja, a nalazište minerala je konačno naučno procijenjeno i potvrđeno 2022. prema australijskim JORC standardima.

Za ovaj proces bio je zadužen CSA Global. Kao stručnjaci za geologiju i rudarstvo, oni su dio ERM grupe, najveće svjetske konsultantske kompanije koja se fokusira isključivo na tehničku i održivu izvodljivost projekata ove vrste.

Ove godine uslijedio je certifikat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske (Rješenje o potvrdi rezervi), kojim se i sa zvanične strane potvrđuje potencijal ležišta. O količini i tačnom minerološkom sastavu ležišta javnost će biti obaviještena čim analize budu konačno završene u narednim mjesecima.

Osim toga, u istraživanju ležišta i razvoju projekta učestvovale su brojne druge renomirane kompanije i institucije iz Evrope, SAD-a, Australije i sa područja Lopara. Evropske institucije kao što su European Raw Materials Alliance (ERMA), EIT Raw Materials i European Lithium Institute (eLi) prepoznaju važnost ovog projekta za cijeli kontinent i podržavaju ga. Njemačka agencija za mineralne sirovine (DERA) također smatra relevantnim sve evropske projekte litijuma kako bi se smanjila trenutno dominantna zavisnost od uvoza i tako omogućila planove širenja lokalne industrije.

Regionalno ukorijenjen projekat sa velikim potencijalom za regiju Lopare, RS i BiH

ARCORE ne samo da je lokalno prisutan, već ima i veliko iskustvo u regionu kroz svoje rukovodeće osoblje. Grupa je tokom cijelog projekta blisko sarađivala sa općinom Lopare i Republikom Srpskom u okviru procesa predviđenih zakonom, te je cijeli proces vođen striktno po zakonu. Time je omogućen nezavisan, pravno osiguran proces istraživanja po najvišim geološkim i ekološkim standardima. ARCORE AG ovim potvrđuje pozitivan stav svih relevantnih institucija u Republici Srpskoj i njihovu opredjeljenost ka razvoju Projekta Lopare.

Sve zainteresovane strane vide potencijal projekta za region.

"Dolazim iz ove regije i stoga me čini posebno ponosnim što projektom Lopare obezbjeđujemo bitan faktor prosperiteta za cijelu regiju. Proizvodnja i prateće aktivnosti će otvoriti do 1.000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3.000 i 5.000 radnih mjesta indirektno, ekonomski revitalizirajući cijelu regiju. Također se zahvaljujemo zajednici Lopare i njenim građanima na podršci tokom cijelog procesa istraživanje i drago nam je što nismo doživjeli nijednu primjedbu s njihove strane", rekao je Vladimir Rudić, direktor ARCORE ulaganja.

Saopštenje kompanije Arcore
Saopštenje kompanije Arcore

Posvećenost odgovornom rudarstvu - ostvarivanje ekološkog i društveno odgovornog rudarstva

ARCORE je izričito posvećen konceptu "odgovornog rudarenja" i održivom generisanju vrijednosti za regiju Lopare, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i Evropu. Tokom čitavog projekta do danas, kompanija je bila u bliskom kontaktu sa lokalnim i evropskim institucijama, ekološkim udruženjima i drugim nezavisnim partnerima. Različiti izvještaji nezavisnih stručnjaka dokazuju da je rudarstvo moguće izvesti ekološki i društveno opravdano u skladu sa 17 ciljeva održivog razvoja UN-a, evropskim standardima (ISO 9001, IS0 14000, OHSAS 18000) i zvaničnim zahtjevima Republike Srpske.

"Projekat Lopare nije samo značajan korak ka osiguranju važnih evropskih sirovina, već je i dokaz posvećenosti ARCORE-a ekološki i društveno odgovornom rudarstvu. Kako ulazimo u fazu planiranja proizvodnje, nastaviti ćemo da radimo sa lokalnim i međunarodnim partnerima kako bismo osigurali održivu proizvodnju i pozicionirali ARCORE kao važnog učesnika na globalnom tržištu sirovina", rekao je Jürgen Schlichting, član savjetodavnog odbora ARCORE AG u Zugu.

Izjave evropskih institucija o projektu Lopare

I Evropska alijansa za sirovine (ERMA) osvrnula se na ovaj projekat.

"ERMA trenutno procjenjuje projekat, nakon početne pozitivne procjene njegovog potencijala, mogućim za snabdijevanje industrije EU sa litijem i borom. Projekti kao što je ovaj mogu imati potencijal održivog snabdijevanja resursima iz Evrope i istovremeno pomažu razvoju lokalne infrastrukture i ekonomije. Radujemo se što ćemo pomoći našem članu ARCORE u razvoju društveno i ekološki odgovornog projekta koji je u skladu s djelokrugom i vizijom Zakona o kritičnim sirovinama."

Dr. Andreas Bittner, izvršni direktor Evropskog instituta za litij eLi:

"Mi u eLi-u pratimo našeg člana ARCORE od 2021. godine i radujemo se njegovom daljem razvoju rudnika Lopare s velikim zanimanjem", zaključio je Bittner.