Daviddi podržao mjere UIO
0

Stručnjaci iz EU će pomagati u izradi organizacije Uprave za indirektno oporezivanje

FENA
Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je danas prilikom posjete Upravi za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci, da sve preduzete mjere u protekla dva mjeseca, koje imaju za cilj potpuno vraćanje poslovanja te uprave, imaju punu podršku Delegacije EU u BiH.

Daviddija je v.d. direktor UIO Miro Džakula upoznao o svim mjerama koje je preduzeo od kada je imenovan na tu poziciju te o prvim rezultatima preduzetih mjera i planovima koji se nalaze pred UIO u ovoj godini.

Zaključeno je da je Delegacija EU u BiH bila jedan od značajnih učesnika koji su stvarali Upravu za indirektno oporezivanje i zbog toga ima obavezu i želju da pomogne ovoj instituciji u uspostavi vladavine prava i u budećem procesu reorganizacije i stvaranja jedne moderne porezne administracije, saopćeno je iz UIOBiH.

U tom su pravcu danas u Banjoj Luci dogovoreni i konkretni oblici pomoći UIO u okviru projekta TAIEX, gdje će stručnjaci iz EU pomagati u izradi nove organizacije UIO i sistematizacije radnih mjesta.

Daviddi je istakao da će Delegacije EU i dalje pomno posmatrati razvoj UIO te pružati pomoć u stručnom i materijalnom obliku.

Iz UIOBiH podsjećaju da je Delegacija EU do sada uložila više od 20 miliona eura u izgradnju modernih graničnih prijelaza u BiH, donirala UIO značajnu opremu (hardware i software), te pružila stručnu pomoć u izradi zakonske legislative.