Gotiva Games
521

Sarajevska IT firma prikupila 250.000 dolara za početak rada i širenje na tržište BiH

V. K.
Kompanija Gotiva Games ima sjedište u Sarajevu i Varšavi
Kompanija Gotiva Games ima sjedište u Sarajevu i Varšavi
Vlasnici sarajevske startup kompanije za razvoj igara Gotiva Games uspjeli su prikupiti 250.000 dolara za razvoj društvenih, multiplatformskih puzzle igara prije zvaničnog početka rada na projektima što predstavlja značajnu finansijsku injekciju uoči širenja na domaćem tržištu.

Kako su saopćili vlasnici kompanije Adnan Ahmić i varšavski startup inkubator Kickstart Mobile, prikupljena sredstva će se iskoristiti za zapošljavanje novih kadrova potrebnih za razvoj kompanije u Bosni i Hercegovini kao i za razvoj i promociju igara.

"Budući da smo vidjeli da industrija igara u posljednjoj deceniji bilježi rast na Balkanu s već nekim značajnim akvizicijama kao što je ona u kojoj je Take-Two kompanija za 378 miliona dolara preuzela beogradski Nordeus, uzbuđeni smo što možemo doprinijeti rastu i evoluciji industrije igara u BiH", rekao je izvršni direktor Kickstart Mobile kompanije Sebastian Szczygiel.

S druge strane, Adnan Ahmić je naglasio kako su spremni pokrenuti vlastitu kompaniju za izgradnju prvog globalnog studija mobilnih igara u BiH.

"Prije pokretanja Gotiva Gamesa radili smo sa Kickstart timom na prvim videograma za mobitel i zahvalni smo im na iskustvu i podršci. Naš prvi naslov planiran je drugi kvartal 2022. godine", navodi se.

Kompanija Gotiva Games osnovana je prije nekoliko mjeseci, a pored vlasničke strukture koja je vezana za Sarajevo, za razvoj kompanije izuzetno je značajna i podrška startup inkubatora Kickstart Mobile čije se sjedište nalazi u Varšavi.

Kickstart Mobile već duži period ulaže finansijska sredstva u razvoj mobilnih igara. Varšavsku kompaniju osnovao je Sebastian Szczygiel, poduzetnik s više od 20 godina iskustva u industriji mobilnih aplikacija i igara.