Grupa G-7
0

Stabiliziranje ekonomije najveći prioritet

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministrima financija iz grupe G-7 "najveći je prioritet" stabiliziranje svjetske ekonomije i financijskih tržišta i angažiranje u borbi protiv protekcionizma, navodi se u saopćenju koje su objavili u subotu nakon sjednice u Rimu.

"Stabiliziranje svjetske ekonomije i financijskih tržišta ostaje naš najveći prioritet", navodi se u saopćenju ministara financija i bankara sedam najbogatijih zemalja, SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade.

Grupa G-7 je ocijenila da su "nephodne hitne reforme međunarodnog financijskog sistema", jer je kriza otkrila njegove "duboke slabosti".

"Zajedno smo preduzeli vanredne mjere da odgovorimo na te izazove i djelovat ćemo zajedno koristeći paletu sredstava kako bi podržali rast proizvodnje, zapošljavanje i jačanje financijskog sektora", navodi se u saopćenju.

Ministri financija se obavezuju također da neće dopustiti protekcionizam, jer su Sjedinjene Američke Države zbog odredbe "kupujte američko" sadržane u njihovom poticajnom planu i Francuska, zbog pomaganja francuskom automobilskom sektoru, doživjeli velike kritike.