biznis
4

Srbija: Smanjuje se broj nezaposlenih

Klix.ba
Već šesti mjesec zaredom smanjuje se broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, prenijeli su večeras srbijanski mediji.
Nezaposlenih je 36.000 manje nego u februaru.

I podaci o radnoj snazi upućuju da je stopa nezaposlenosti radno sposobnog stanovništva pala na 21,2 posto.

Razlog, kažu, nisu samo sezonski poslovi.

Stopa nezaposlenosti je za gotovo pet procenata niža nego u rekordnom aprilu 2012. godine, kada je dostizala 26 posto.

Ipak, na evidenciji Službe u avgustu je bilo više od 757.000 nezaposlenih.

"Imamo uporedo smanjenje nezaposlenosti - i prema anketi o radnoj snazi i prema našim podacima. S druge strane, imamo i blagi porast zaposlenosti", rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.



Od početka godine zaposleno je više od 143.000 radnika, što je za 4,2 posto više nego prošle godine.

U avgustu i julu taj trend je bio izrazitiji, ne samo zbog sezonskih poslova, već i zbog primjene tri zakona koja su poslodavcima donijela olakšice, tvrde u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"Svakako da je došlo do porasta zapošljavanja osoba starijih od 50 godina i to zaista možemo smatrati direktnom posljedicom usvajanja Zakona o radu, koji je definisao isplate otpremnina", kazao je Martinović, i dodao da poslodavci nemaju obavezu da isplaćuju otpremnine za sve godine staža.

Ipak, starijih od 50 godina koji su u potrazi za poslom sada je više nego prošle godine, dok je broj nezaposlenih mlađih od 30 godina manji za 3,7 posto.

U posljednja dva mjeseca za pet posto povećan je broj onih koji su se zaposlili za stalno.