Vlada FBiH
0

Smanjenje vanjskog duga BiH prema Njemačkoj

FENA
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o aranžmanu s njemačkom kreditnom bankom KfW iz Frankfurta o modalitetima za smanjenje II. tranše duga BiH prema SR Njemačkoj u ukupnom iznosu od 20 miliona eura.

Zasebni aranžman koji se zaključuje sa KfW-om za „Zamjenu duga II.“ daje mogućnost Bosni i Hercegovini, odnosno entitetima da otpišu dug u iznosu 20 miliona eura pod određenim uvjetima.

Iznos od 20 miliona eura će biti otkazan dijelom ili u cijelosti čim Vijeće ministara BiH, u saradnji s Vladom FBiH i Vladom RS-a investira iznos jednak do 20 posto iznosa koji treba otkazati, za projekte iz oblasti energetike prije 31. decembra 2013. godine, s tim da se ti projekti završe prije 30. juna 2014. godine.

U svrhu otkazivanja dogovoreno je da slijedeća dva projekta posluže za zaštitu i očuvanje životne okoline: dijelovi sanacije Hidroelektrane Trebinje u iznosu od 1,14 miliona eura i dijelovi sanacije Hidroelektrane Rama u iznosu od 2,85 miliona eura.

Za ove projekte će vlade entiteta osigurati puno finansiranje na grant osnovi u navedenim iznosima za njihovu sanaciju.

Vlada FBiH je donijela odluku kojom se daje saglasnost za zaključivanje zasebnog aranžmana sa KfW bankom i saglasna je da se dug od 20 miliona eura Njemačkoj, od kojeg se 72,37 posto odnosi na FBiH, otkaže u skladu s postignutim dogovorom.

Vlada je saglasna da finansira projekt sanacije Hidroelektrane Rama za koji će do 31. decembra 2013. godine izdvojiti 2,85 miliona eura u skladu sa zasebnim aranžmanom s KfW bankom.

U obrazloženju odluke se navodi da je zasebnim aranžmanom predviđeno da se vanjski dug Federacije u iznosu od 14.274.400 eura prema SR Njemačkoj otpiše, pod uslovom da Federacija iz svog budžeta, na grant osnovi, investira iznos od 2.854.880 eura za finansiranje projekta sanacije Hidroelektrane Rama.

Potpisivanjem zasebnog aranžmana prestaje obaveza plaćanja kamata na iznos koji se otpisuje. Potpunom realizacijom ovog aranžmana, odnosno investiranjem iz budžeta 20 posto iznosa koji se otpisuje, u budžetu Federacije ostvaruje se direktna ušteda od 11.419.520 eura, navodi se u obrazloženju odluke.