Globalna kriza
0

Smanjen broj putnika Austrian Airlinesa za 10,2 posto

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Austrijska avio-kompanija Austrian Airlines (AUA), koju je krajem prošle godine preuzela njemačka kompanija Lufthansa, saopćila je da je tokom 2009. zabilježila smanjenje broja putnika za 10,2 posto.

AUA je, kao i druge kompanije u svijetu, bila pogođena globalnom krizom, pa je morala da zatvori više linija, smanji broj zaposlenih, i trenutno razmišlja o daljem zatvaranju linija na unutrašnjem saobraćaju.

Najveće smanjenje broja putnika tokom prošle godine bilo je na dugim linijama, i to za 19 posto, u strateški važnoj mreži ka istoku deset procenata, a u ostatku Evrope pet posto, prenose agencije.

Na čarter letovima broj putnika je smanjen čak 23 procenata.

Minimalni porast, u poređenju sa prošlom godinom, zabilježen je jedino u decembru, i to za 1,7 posto, pri čemu kompanija podsjeća da je decembar 2008. bio mjesec sa manjim brojem putnika.

Tokom prošle godine AUA je prevezla oko 9,9 miliona putnika, a popunjenost aviona iznosila je 74 posto.

Kompanija je najavila da bi, zbog neisplativosti, u ovoj godini mogla da zatvori linije iz Beča ka ostalim austrijskim pokrajinama.

Gubici su samo na liniji Beč- Linc prošle godine dostigli 1,7 miliona eura jer je sve manje putnika.

Slično je i sa linijama ka Gracu i Klagenfurtu, naveo je avio-prijevoznik u pismu upućenom predsjedniku pokrajine Gornja Austrija Josefu Piringeru.

Pokrajine, međutim, ne žele da pokriju gubitke AUA i da joj omoguće da održi nerentabilne domaće linije.

Piringer je odgovorio da "neće biti kraj svijeta ako AUA više ne bude letjela ka Lincu" i da Gornja Austrija zasigurno neće pokrivati deficite ove avio-kompanije.