Presuda u korist troje štediša iz BiH
0

Slovenija i Srbija moraju vratiti novac od stare devizne štednje

Klix.ba
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas je donio presudu u vezi sa slučajem Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i BJRM Makedonije.

Sud je utvrdio da je Srbija prekršila Član 1. Protokola 1 (zaštita imovine) i Član 13. (pravo na efektivan pravni lijek) Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR), u vezi sa tužbom gdina Šahdanovića. Nije utvrđeno da su ostale države prekršile Član 1. Protokola 1. i Član 13 ECHR.

Glasanjem šest naprema jedan, sud je utvrdio da je Slovenija prekršila Član 1. Protokola 1. i Član 13 ECHR u vezi sa tužbama Ališić i Sadžaka.

Slučaj se tiče nemogućnosti aplikanata da vrate "staru" deviznu štednju - položenu u dvije banke u današnjoj Bosni i Hercegovini - nakon raspada SFR Jugoslavije.

Sud je smatrao primjerenim da provede proceduru pilot-presude, s obzirom da je više od 1.650 aplikacija neriješeno prije ove presude i to sa više od 8.000 aplikanata. Sud je zaključio da Slovenija i Srbija trebaju poduzeti sve neophodne mjere u roku od šest mjeseci od kada ova presuda postane konačna, kako bi omogućili aplikantima i svima ostalima u sličnoj poziciji povrat, odnosno nadoknadu njihove "stare" devizne štednje. Nadoknada i povrat štednje se trebaju provesti po istim uslovima kao i za one koji su imali takvu štednju u domaćim ispostavama slovenačkih i srbijanskih banaka. Sud je takođe odgodio ispitivanje svih sličnih slučajeva u ovom trenutku.

Presuda će postati konačna tri mjeseca nakon njenog donošenja, a u tom periodu svaka strana može zahtijevati proslijeđivanje presude Velikom vijeću Suda. Ukoliko se takav zahtjev podnese, komisija sastavljena od pet sudija će odlučivati da li slučaj zahtjeva daljnje ispitivanje. U slučaju prihvatanja, Visoko vijeće će preispitati slučaj i donijeti konačnu odluku. Ukoliko se zahtjev odbije, presuda će postati konačna na dan odbijanja.