Ministar sa upravom i radnicima
0

Skenderija - milionski gubici, dugovanja, kašnjenje plaća...

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica sastao se danas sa poslovodstvom i predstavnicima Sindikata Centra Skenderija u vezi sa aktuelnim stanjem u kojem se nalazi ovaj centar.

Direktor Skenderije Hajriz Bećirović je na konferenciji za medije, koja je uslijedila nakon sastanka, prezentirao određene finansijske pokazatelje, kao i ono što je urađeno u proteklom periodu. On je naveo kako je po dolasku na čelo Skenderije u februaru prošle godine zatekao oko 17 miliona KM duga te istakao kako Skenderija u posljednjih pet godina posluje sa gubitkom.

Radnici nisu primili četiri plaće

"Nakon što je 12. februara prošle godine urušen krov ledene dvorane to nam je donijelo dodatnih 1,5 miliona KM gubitka godišnje. Što se tiče krova, mi smo, budući da nemamo sredstva za novu krovnu konstrukciju, osigurali novac da privremeno pokrijemo dvoranu kako ne bi došlo do daljnjeg urušavanja, što trebamo završiti u narednih 15 dana. Također, u prošloj smo godini imali 312.000 ulaganja u projekte među kojima su i klimatizacija prostora, postavljanje rasvjete, rekonstrukcija ploča na spuštenom stropu u Privrednom gradu, adaptacija nekadašnjeg restorana Borsalino u kojem sada imamo vrlo dobru bilijar salu...", naveo je Bećirović, dodajući kako je u planu i postavljanje grijača za topljenje snijega na krovu dvorane Mirza Delibašić, kako bi se spriječilo da ona doživi sudbinu ledene dvorane.

Na sastanku nije dogovoreno na koji će način radnicima Skenderije biti isplaćene četiri zaostale plaće, ali je predsjednik Sindikata Salem Alibegović uprkos tome zadovoljan jer je, kaže, vidio spremnost ministra Hrenovice da pomogne Skenderiji. "Postignut je dogovor da Skenderija uzme dugoročni kredit za kapitalna ulaganja, potom da se učini sve kako bi se osiguralo normalno funkcionisanje Skenderije, da se stvori pozitivna slika u javnosti, kao i da se učini dodatni napor u organizaciji sajmova", rekao je Alibegović.

U tom smislu najavljen je sajam Interio, koji će uslijediti u martu, a ministar je za oktobar najavio i međunarodni sajam u oblasti privrede, male privrede, zanatstva i poljoprivrede. Ministar Hrenovica je istakao kako je u budžetu za ovu godinu za Skenderiju predviđeno 1,2 miliona KM, odnoson milion KM za kapitalna ulaganja te 200.000 za Privredni grad Skenderija.

"Skenderija trenutno preživljava i oslonjena je na Vladu Kantona Sarajevo, koja nažalost ne može izdvojiti veću količinu novca. Ipak, Skenderija ima mogućnost dugoročnog zaduživanja, a postoji tu i određeni interes ulagača. Potrebno je da se svi uključimo da bismo vratili Skenderiju gradu i svima nama", rekao je Hrenovica te pozvao naše istaknute umjetnike poput Kemala Montena i Dine Merlina da se uključe i vrate mladost u Dom mladih.

Hiljade ljudi ovise o Skenderiji

Konferenciji za medije je prisustvovao i predsjednik Udruženja privrednika u Privrednom gradu Skenderija Predrag Radak, koji je istakao da je predviđenih 200.000 KM za Privredni grad veoma malo novca. Prema njegovim riječima, druga javna preduzeća dobijaju i pet puta više novca nego Skenderija, a to ne zaslužuju.

"Nas 4.500, računajući tu i članove porodica privrednika i radnika u Skenderiji, nećemo dozvoliti da Skenderija propadne i bude zatvorena i data nekome u bescjenje, jer tu ima 78.000 kvadrata poslovnih prostora i ima takvih naznaka. Država mora stati iza Skenderije, jer ima tu obavezu, budući da su privrednici uložili svoje milione u te prostore", rekao je Radak.

Prisutni su bili i radnici Skenderije, koji su istakli da oni traže svoje zaostale plaće, koje pripadaju njima i koje im Kanton duguje. "Troškovi samo održavanja su preveliki, da ne pričamo sada o organizovanju određenih manifestacija. Vi nama dugujete više od devet miliona KM i mi samo hoćemo da nam vratite taj novac, pa da mi možemo krenuti od nule. A vi znate zašto nam to dugujete", poručili su radnici ministru Hrenovici.

Na sastanku ministra sa radnicima i upravom Skenderije je također razgovarano i o planiranim većim projektima, a jedan od njih je i rekonstrukcija platoa, sa kojeg se voda slijeva u Privredni grad i čija je obnova prioritet.