biznis
0

SERDA u 2007. učestvovala u realizaciji 61 projekta

FENA
Orjentacija Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) i u 2008. godini bit će stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, podrška razvoju biznisa, poljoprivrede i ruralnih sredina, turizma i ekologije.

"Ova agencija, koja djeluje na prostoru 32 općine Sarajevske makroregije (SMR) u 2007. godini učestvovala je u realizaciji 61 projekta koji se realizuju u partnerskom odnosu s lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama", izjavio je novinarima direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Među glavnim projektima je kreditno garantni fond SMR-a u okviru koga se podržava razvoj poljoprivrede, malih i srednih preduzeća i pokretanje biznisa. Okerić je kazao da je dosad za te namjene dodijeljeno 112 kredita, te da je projekcija da se projakt nastavi tako da se u okviru kreditnog garantnog fonda uspostavi veći broj kreditnih linija.

"Želimo da svaka naša općina ima svoju kreditnu liniju i u tom smislu animiramo naše osnivače, lokalne zajednice, Kanton Sarajevo da prepoznaju potrebu da se ide u tom pravcu jer je to najpovoljniji način podrške razvoju biznisa i poljoprivrede", kazao je Okerić.

On je izdvojio i dugogodišnje projekte biznis centara, klastera u oblasti drvne industrije, te industrijskih zona za koje postoje ambiciozni planovi.

SERDA je koordinator projekta "Tunel spasa" u kome ima devet partnera. U završnoj je fazi izrada studije koja će dati smjerice za daljnje aktivnosti za Tunal spasa.

Tu je i projekt koji se odnosi na poslovni plan valorizacije potencijala šireg područja Kraljeve Sutjeske i Kraljevskog grada Bobovca gdje SERDA koordinira aktivnosti i ima 19 partnera od državnog do nivoa lokalnih zajednica, a radi se i na projektu "Spomenik prirode Skakavac", te na niz manjih projekta iz oblasti infrastrkutre.

Nedavno je zaključen i protokol koji se tiče izrade master plana za razvoj ruralnog ekoturizma u Šabićima, općina Trnovo.

Okerić je izdvojio i ekološke projekte dvije regionalne deponije - u okolini Visokog za sedam općina na tom prostoru, te deponije u gornjem Podrinju.